Na een zoektocht heb jij eindelijk een rijschool gevonden, waardoor jij jouw eerste meters op de openbare weg kunt maken. Je wacht in spanning op de lesauto die jou vandaag ophaalt, waarbij jij hoopt geen schade te rijden of een boete te pakken. Nu de rijschool je heeft opgehaald en jij al een paar kilometers hebt gereden, heb je toch ergens het gaspedaal te hard in getrapt en word je staande gehouden door de verkeerspolitie. Na de boete in ontvangst te hebben genomen en jij weer klaar bent om jouw weg te vervolgen, heerst er bij jou nog een vraag: wie betaalt de boete tijdens rijles?
Wanneer jij een boete tijdens rijles krijgt, dan hoef je gelukkig niet te bakkeleien met jouw rijschool over wie moet betalen. Dit is al opgenomen in artikel 1 van het reglement verkeersregels en verkeerstekens, dat al bestaat sinds 1990. Hierin staat vastgesteld dat jij als leerling inzittende bent en dat de instructeur als bestuurder wordt gezien. Dit betekent dat, wanneer jij een boete tijdens rijles hebt gekregen, dat de instructeur aansprakelijk wordt gesteld. Doordat de rijschool zich hiervoor kan verzekeren, hoef jij je geen zorgen te maken dat de rekening doorgestuurd wordt naar jou.
Wel zijn er op dit soort regels altijd een uitzondering. Deze staan speciaal voor jou hieronder opgesomd:
Er is aangetoond dat jij alcohol of drugs gebruikt hebt.
Je hebt de nacht ervoor gefeest en hebt hierdoor nog alcohol of drugs in jouw bloed.
Wanneer dit het geval is, dan is het de taak van de instructeur om jou niet te laten rijden. Maar, als de instructeur hier geen weet van heeft en er gebeurt wat, dan is het jouw schuld en zal jij zelf ook moeten betalen voor de boetes.
Wanneer je een rijschool hebt uitgekozen, dan hoop je dat alles op orde is bij de rijschool. Toch zijn er rijscholen actief die sjoemelen met bijvoorbeeld de boetes. Doordat sommige rijscholen de algemene voorwaarden en verzekeringen niet op orde hebben, moet jij als gevolg dan de boete tijdens rijles betalen. Normaal gesproken wanneer alles op orde is, dan is de rijschool overal voor ingedekt. Dat zorgt ervoor dat jij rustig achter het stuur mag zitten. De instructeur neemt plaats naast jou en is de eindverantwoordelijke bij ongevallen of boetes. Het zou natuurlijk nooit de bedoeling mogen zijn dat jij, naast de investering die je hebt gedaan voor het halen van jouw rijbewijs, ook nog extra zou moeten betalen, omdat de rijschool niet alles op orde heeft. Daarom loont het ook op vooraf goed onderzoek te gaan doen naar rijscholen, voor je een rijschool kiest. Vooral de kleine rijscholen lijken het wel eens niet op orde te hebben, dit komt doordat zij de kosten zo laag mogelijk proberen te houden. Om de kosten dan laag te houden stellen zij vaak voorwaarden op, die er voor zorgen dat de rijschool zo min mogelijk kosten heeft. Daarnaast worden er ook wel voorwaarden overgenomen van grote concurrenten.
Juk Rijopleidingen volgt duidelijke en wettelijke regelgeving, waardoor iemand die lest niet bang hoeft te zijn dat zij opdraaien voor de kosten van een boete tijdens rijles. Mocht je nog vragen hebben? Neem dan contact met ons op via jukrijopleidingen.nl
Laten we samen de weg op gaan.