foto taxi

Een taxipas, wat is dat?

Ben jij opzoek naar werk en vind je autorijden leuk? Misschien is taxichauffeur als beroep dan wel iets voor jou! De taxipas, ook wel chauffeursdiploma taxi genoemd, is er niet altijd geweest in Nederland. Sinds 1 juli 2015 moet elke nieuwe taxichauffeur in bezit zijn van een diploma. De reden hiervoor is om te zorgen dat de taxiregeling in Nederland beter wordt. Hierbij kun je denken aan het voldoende spreken van de Nederlandse taal of het verbeteren van de klantvriendelijkheid. Het taxirijbewijs is ingevoerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Er zijn twee verschillende chauffeurskaarten. Namelijk, de beperkte en volledige chauffeurskaart. Bij een beperkte kaart mag je alleen rijden met vaste passagiers en geen betalingen accepteren. Met een vaste kaart mag je alle soorten taxiwerkzaamheden verrichten.

Wat heb je nodig om een taxipas te halen?

Om te beginnen met een taxipas, heb je een rijbewijs B nodig. Je moet dus eerst een normaal auto rijbewijs halen om te mogen beginnen. Vervolgens om een chauffeursdiploma aan te vragen moet je twee examens halen:

  • Taxi vakbekwaamheid theorie (TVT);

  • Taxi vakbekwaamheid praktijk volledig (TVP).

Deze twee examen moet je binnen één jaar halen. Het maakt echter niet uit in welke volgorde je dit doet. Daarnaast heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en geneeskundige verklaring nodig (allebei niet ouder dan vier maanden). Deze verklaringen heb je niet nodig voor het rijexamen maar wel bij het aanvragen van het chauffeursdiploma.

Hoe ziet een taxi praktijkexamen eruit?

Tijdens het praktijkexamen word je op extra onderdelen getest in vergelijking met het rijbewijs B examen. Er wordt getoetst op de volgende onderdelen:

  • Verantwoord en veilige deelname aan het verkeer;

  • Professioneel rijden;

  • Oplossen van storingen;

  • Betalingen, rijtijd en routes;

  • Gedrag;

  • Afhandelen ongevallen.

Dit praktijkexamen duurt 85 minuten en hierbij zijn er enkele overeenkomsten met het rijbewijs B. Hierbij kun je denken aan: het rijden met behulp van een navigatiesysteem, het zelfstandig rijden naar een locatie en het rijden op aanwijzing van de examinator.

Het theorie-examen voor een taxipas is anders dan het rijbewijs B examen. Over het algemeen is het examen voor de taxi minder strikt dan bij een autorijbewijs. Bij het examen mag je namelijk 20% fout hebben. Het examen bestaat uit 40 vragen, waarvan 30 voornamelijk meerkeuze, en twee keer een casus met ieder 5 vragen. Je mag van de 40 vragen, 8 fout hebben om te slagen en hebt hier 60 minuten de tijd voor. Tijdens het examen wordt er vooral getoetst op je kennis van wetten, regels, houding, gedrag en communicatie.

Na het examen krijg je direct uitslag en weet je meteen of je geslaagd bent of niet. De uitslag is één jaar geldig.

Wat kost een taxipas

Om het theorie-examen te doen, betaal je €65. Echter, als je meer tijd nodig hebt, betaal je €15 extra. Ook is er de optie om een individueel begeleid examen te doen. Hiervoor betaal je €50 extra. Het praktijkexamen kost meer in vergelijking met het rijbewijs B. Het examen voor een taxi kost €395.

Heb jij interesse of vragen over het taxirijbewijs? Je kunt bij Juk Rijopleidingen terecht voor taxirijlessen en het halen van jouw rijbewijs. Onze contactgegevens vind je hier.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!