pexels-andre-moura-2768483

Rijden met een laagstaande zon

Het rijden met een laagstaande zon kan erg vermoeiend en gevaarlijk zijn, vooral als je niet goed voorbereid bent. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om veilig te rijden met een laagstaande zon. De tips die in dit blog worden beschreven zijn:

  • Gebruik een zonnebril;
  • Gebruik de zonneklep;
  • Maak je ruiten schoon;
  • Houd afstand;
  • Pas je snelheid aan;
  • Gebruik je verlichting;
  • Wees extra voorzichtig bij het invoegen en het uitvoegen.

Gebruik een zonnebril

Het dragen van een zonnebril tijdens het rijden met een laagstaande zon kan de schittering van de zon verminderen. Het beschermt ook jouw ogen tegen de felle stralen. Zorg ervoor dat je een zonnebril draagt met gepolariseerde lenzen, deze lenzen helpen om schittering van het wegdek en andere oppervlakken te verminderen.

Gebruik de zonneklep

De zonneklep in jouw auto is er niet alleen om je te beschermen tegen de zon, maar ook om de schittering op de weg te verminderen. Zorg ervoor dat je de zonneklep op de juiste manier gebruikt en hem naar beneden kantelt om de zonnestralen uit jouw ogen te houden.

Maak je ruiten schoon

Een vuile voorruit kan de schittering van de zon nog verder verergeren. Zorg ervoor dat jouw voorruit schoon is voordat je gaat rijden met een laagstaande zon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een microvezeldoekje en een reinigingsmiddel speciaal voor autoruiten.

Houd afstand

Houd altijd voldoende afstand tot de auto voor je. Als de zon in jouw ogen schijnt, kan het lastig zijn om het verkeer voor je goed te zien. Door meer afstand te houden heb je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.

Pas je snelheid aan

Rijd langzamer als de zon in jouw ogen schijnt, vooral als je in de buurt van scholen, kruispunten of andere gebieden bent waar veel verkeer is. Een lagere snelheid geeft je meer tijd om te reageren op eventuele gevaren.

Gebruik je verlichting

Als de zon in jouw ogen schijnt, kan het lastig zijn om gezien te worden door andere bestuurders. Zet daarom jouw verlichting aan, vooral als het bewolkt of regenachtig is. Dit vergroot jouw zichtbaarheid en verkleint de kans op een ongeluk.

Wees extra voorzichtig bij het invoegen en uitvoegen

Bij het invoegen of uitvoegen van de snelweg kan de zon recht in jouw ogen schijnen, waardoor het lastig kan zijn om het verkeer goed te zien. Wees extra voorzichtig in deze situaties en neem de tijd om te kijken of er geen ander verkeer aankomt.

Met deze tips kun je veilig rijden met een laagstaande zon. Vergeet niet dat je altijd alert moet blijven en jouw rijgedrag moet aanpassen aan de omstandigheden. Als de zon te fel schijnt en je je niet comfortabel voelt om te rijden, zoek dan een veilige plek om te stoppen en wacht tot de zon weer wat lager staat, zodat je er geen of minder last van hebt.

Vind jij dit een leuke blog om te lezen? Lees dan ook de andere blogs van Juk Rijopleidingen. Via de onderstaande link kom je gelijk op de juiste pagina!

https://jukrijopleidingen.nl/kennisbank/Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!