Je wilt al een tijd rijlessen volgen, maar er heerst een onzekerheid. Namelijk dat je ADHD hebt en daardoor in meer of mindere mate last hebt van aandachts- en concentratieproblemen. Hierdoor vraag jij jezelf af, of jij wel met ADHD rijles kan volgen. Het is belangrijk dat jij jouw symptomen herkent en onder controle weet te houden. Mocht het niet goed voelen om in een auto te stappen, dan is het belangrijk om naar jouw arts te gaan voor een gesprek hierover.
Het is niet zo dat je niet zou mogen rijden, omdat je ADHD hebt. Wel zijn er risico’s waarvan je op de hoogte dient te zijn, als je van plan bent met ADHD rijles te volgen. Als jij jouw symptomen niet onder controle kunt houden, dan kan dat zorgen voor situatie waarin jij misschien wat minder oplettend bent of impulsief gedrag laat zien. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan in het verkeer. Daarom is het verstandig om bij klachten, jouw medicatie te blijven gebruiken
Je hebt vast al eens gehoord van een gezondheidsverklaring. Een gezondheidsverklaring vul je in, zodat het CBR kan kijken of jij rijgeschikt bent. In de gezondheidsverklaring staan vragen, die je naar eerlijkheid dient te beantwoorden. Deze dien jij ook in te vullen, wanneer jij de diagnose ADHD of ADD hebt. Bij de vraag of jij de diagnose ADHD of ADD hebt, vul je dus ‘ja’ in. Je mag ‘nee’ invullen op het moment dat jij vanaf je zestiende geen behandeling meer hebt gevolgd, jij geen klachten meer hebt, of als de arts heeft besloten dat verdere behandeling niet nodig is. Wanneer je in dit geval hebt gezegd deze diagnose te hebben, dan zal het CBR je een onafhankelijke psychiater toewijzen. Dit klinkt misschien extremer dan het is, de psychiater zal jou alleen onderzoeken op jouw symptomen en kijken naar hoe geschikt je bent voor het verkeer. Deze informatie zal de psychiater dan doorgeven aan de arts van het CBR. Deze arts bepaalt uiteindelijk of jij een rijtest mag afleggen. Op basis van die test bekijkt het CBR of je rijgeschikt bent. Als jij rijgeschikt blijkt te zijn, dan kan jij zelfs met ADHD rijles volgen en uiteindelijk jouw rijexamen afleggen.
We snappen dat jij je wellicht afvraagt of jij met eventuele medicatie, dan wel voor ADHD of een ander ongemak, mag autorijden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. We raden je hoe dan ook aan om naar de volgende dingen te kijken, voordat jij de auto instapt:
Er zit een gele sticker op het etiket met de waarschuwing: ‘Dit kan het reactievermogen verminderen’.
Op de verpakking van jouw medicatie staat dat het jouw reactievermogen kan verminderen.
In de bijsluiter onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’ staan de bijwerkingen op, die invloed kunnen hebben op jouw rijvaardigheid.
Naast de informatie wat op de verpakking van jouw medicatie staat, zijn er natuurlijk ook andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo dien jij je altijd aan de aanbevolen dosering te houden. Daarnaast, is het ook verstandig om bij bijwerkingen of eventuele ophogingen van medicijnen na te gaan of het verstandig is om auto te rijden. Voel jij je suf, vervelend of simpelweg niet goed? Laat de auto dan zeker gewoon staan of zeg jouw rijles af.
Wil jij met ADHD rijles volgen en wil jij weten wat de mogelijkheden zijn bij Juk Rijopleidingen? Neem dan contact met ons op via jukrijopleidingen.nl.
Laten we samen de weg op gaan.