Motorrijles Groningen

Op welke motor mag ik rijden?

Op welke motor je mag rijden en wat voor rijbewijs je krijgt, hangt van je leeftijd af. Er zijn 4 categorieën: A1, A2, A en A met ‘code 80’.

Categorie A1


Een motor uit de categorie A1 mag een maximale cilinderinhoud hebben van 125cc en maximaal 11kW vermogen. Daarnaast mag deze motor een vermogen-gewichtsverhouding hebben van minder dan 0,1kW per kilo. We spreken hier over een motor die relatief licht is en beperkt vermogen heeft. Op deze motor mag je vanaf je 17e levensjaar beginnen met motorrijles en mag je examen doen vanaf je 18e.

Als je bent geslaagd, staat op je rijbewijs motorcategorie A1. Wanneer je dat rijbewijs 2 jaren hebt, mag je door naar categorie A2.

Categorie A2


Een motor uit de categorie A2 mag een maximaal vermogen hebben van 35 kW met een vermogen-gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW per kilo. Wanneer je niet in bezit bent van motorrijbewijs A1 mag je vanaf je 20e levensjaar op deze motor rijles nemen.

Wanneer je wel motorrijbewijs A1 hebt, mag dat vanaf je 19e levensjaar. In dat geval hoef je ook geen nieuw AVB-examen en theorie-examen meer af te leggen. Je krijgt een gecombineerd AVD-praktijkexamen voor de verkeersdeelneming (AVD) en voertuigbeheersing (AVB).

Categorie A

Een motor uit de categorie A heeft geen beperking op het vermogen. Je mag vanaf je 24e levensjaar beginnen met motorrijlessen. Wanneer je al je motorrijbewijs categorie A2 hebt, dan mag je al vanaf je 22e levensjaar beginnen met motorrijlessen. Ook in dit geval hoef je niet opnieuw je AVB-examen af te leggen en geen theorie-examen meer te doen. In dat geval doe je ook een gecombineerd praktijkexamen voor je verkeersdeelneming (AVD) en voertuigbeheersing (AVB).

Categorie A met ‘Code 80’


Dit is de meest ideale, korte en eenvoudige manier om je motorrijbewijs te halen wanneer je nog niet de leeftij van 24 hebt bereikt. Het zogenaamde rijbewijs A met ‘code 80’. In dit geval hoef je namelijk maar 1 keer het praktijkexamen te doen, in plaats van 3 keer zoals bij het rijbewijs A2. Je mag alleen wel pas beginnen met lessen vanaf je 21e levensjaar.

Wanneer je bent geslaagd voor je theorie-examen, AVB en je AVD-examen, dan krijg je een rijbewijs A met code 80. Dat houdt in dat je de eerste 2 jaar alleen op motoren met een vermogen van minder dan 35 kW mag rijden en na 2 jaren, of wanneer je 24 bent, vervalt de beperking en mag je op alle motoren rijden.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!