parkeren

Tips voor inparkeren

Tijdens je rijles ga je oefenen met inparkeren. Veel leerlingen en bestuurders vinden dit spannend en moeilijk. Zelfs na het behalen van het rijbewijs, vinden veel bestuurders parkeren nog steeds een uitdaging. Vaak zijn ze bang dat ze de auto scheef neerzetten, of nog erger: schade rijden. Vaak is het een kwestie van oefenen. Hoe vaker je inparkeert, hoe makkelijker het wordt. Hieronder vind je een paar algemene tips voor het inparkeren van een auto:

  • Let goed op je omgeving en niet alleen op het parkeren zelf;

  • Maak goed gebruik van je spiegels;

  • Blijf kalm en neem de tijd, het hoeft niet in één keer goed;

  • Laat genoeg ruimte over voor anderen.

Inparkeren kan op verschillende manieren. De soorten die mensen vaak het moeilijkst vinden zijn achteruit inparkeren en fileparkeren. Daarnaast is er ook vooruit inparkeren, daar hebben de meeste bestuurder weinig moeite mee. Vind jij een van deze vormen van inparkeren moeilijk of zelfs eng? Dan is dit blog misschien handig voor je. In deze blog schrijven we een stappenplan voor achteruit inparkeren en fileparkeren. Door het stappenplan ben jij in staat om zelfverzekerd jouw auto in het parkeervak te plaatsen en voorkom je het rijden van schade.

Stappenplan achteruit inparkeren

Achteruit inparkeren gaat meestal in rechte vakken. Dit wordt vaak makkelijker geschat dan fileparkeren. Toch, rijden nog veel mensen schade met achteruit inparkeren. Door het volgende stappenplan aan te houden, voorkom je het rijden van schade en kun je goed achteruit inparkeren.

Als eerste is het belangrijk om te bepalen waar je gaat parkeren. Wanneer je een geschikte parkeerplek denk te hebben gevonden, is het tijd om te checken of dit echt zo is. Vraag je bijvoorbeeld af of er genoeg ruimte is voor jouw auto en of je er daadwerkelijk mag parkeren. Het zou namelijk zonde zijn als je een boete ontvangt voor foutief parkeren.

Wanneer je zeker weet dat het parkeervak geschikt is, rijd je drie vakken verder. Dit klinkt tegenstrijdig, echter is dit een hele handige tip! Hierdoor kom je perfect uit in het vak. Voordat je achteruit gaat rijden kijk je goed om je heen en in de spiegels. Zorg ervoor dat je zeker weet dat er geen fietsers of andere voertuigen aankomen. Je bent bezig met een bijzondere verrichting, wat betekent dat andere weggebruikers voorrang hebben.

Vervolgens begin je met achteruit rijden. Stuur de auto volledig in, totdat je deurhendel gelijk staat aan de eerste lijn van het vak. Let ondertussen goed op het overige verkeer!

Zodra de auto bijna recht staat, stuur je terug. Rijd zo ver mogelijk naar achter om jouw auto netjes en recht neer te zetten. Gefeliciteerd, je staat nu perfect ingeparkeerd!

Fileparkeren

Inparkeren achter een andere auto langs de weg, ook wel fileparkeren genoemd, wordt door veel bestuurders als lastig ervaren. Echter, zijn er voor fileparkeren een paar handige tips waardoor het een stuk makkelijker wordt! Hieronder vind je een stappenplan met tips om het fileparkeren een stuk makkelijker te maken.

Net als bij achteruit inparkeren, is het belangrijk om eerst te controleren of je ergens mag parkeren en of jouw auto in het vak past. Als je dit hebt gecheckt kun je beginnen met fileparkeren. Let ook bij deze verrichting op het verkeer.

Stop jouw auto naast de auto waar je achter wilt parkeren. Zorg ervoor dat je ongeveer 50 centimeter ruimte laat tussen de geparkeerde auto en jouw auto. De rechterbuitenspiegel staat gelijk aan de voorzijde van de stilstaande auto.

Vervolgens begin je met achteruit rijden. Op het moment dat de achterleuning gelijk staat aan de achterbumper, van de geparkeerde auto, stuur je in. Stop met insturen wanneer de achterband ongeveer 30 centimeter verwijderd is van de stoeprand.

De laatste stap is het stuur weer rechtzetten, totdat je recht in het vak staat. Gefeliciteerd je hebt fileparkeren onder de knie!

Heb je vragen of het inparkeren van een auto? Of wil je meer tips? Wij staan altijd open voor vragen. Je kunt contact met ons opnemen via de gegevens op https://jukrijopleidingen.nl/home/contact/. Neem daarnaast ook zeker contact met ons op als je graag een herhaalcursus wilt voor het uitvoeren van deze of andere bijzondere verrichtingen.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!