Elke auto heeft brandstof nodig om te kunnen rijden. Er zijn allemaal verschillende soorten brandstof. De meest voorkomende zijn benzine en diesel. Maar, naast deze twee heb je ook nog diverse andere mogelijkheden. Dit zijn alle brandstoffen voor auto’s:
Benzine
Diesel
LPG
Elektrisch
Waterstof
Hybrides
Elke brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voordat je een auto koopt of wellicht start met het volgen van autorijlessen, kan het interessant zijn om je in de verschillen te verdiepen. In dit artikel lees je er dan ook meer over!
Benzine is de brandstof waar de meeste auto’s op rijden. Als je een benzineauto nieuw wil kopen, is deze goedkoper in de aanschaf dan een dieselauto. Dit komt doordat er in benzineauto’s een relatief lichte motor zit. Hierdoor zijn benzineauto’s ook goedkoper in wegenbelasting. Het onderhoud van de benzinemotor is over het algemeen ook goedkoper. De nadelen van benzine zijn dat de brandstof zelf duur is en dat het verbruik relatief hoog is.
Naast benzine, rijden er ook nog veel auto’s die diesel als brandstof hebben. Diesel heeft als kenmerk dat het goedkoper is als je veel kilometers maakt. De auto’s zijn zuinig en de brandstof goedkoop. Dat de brandstof goedkoper is dan bijvoorbeeld benzine is niet altijd meer zo. Sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland fluctueren de prijzen erg. Een nadeel van dieselauto’s is dat zij minder milieuvriendelijk zijn. De uitstoot van CO2 is een stuk hoger dan bij benzineauto’s. Hierdoor is het bedrag wat je aan wegenbelasting moet betalen hoger en zijn er zelfs bepaalde steden die dieselauto’s niet meer toelaten in het stadscentrum.
LPG wordt ook wel autogas genoemd. Dit komt doordat het geen vloeibare brandstof is, maar gas. LPG is een stuk goedkoper dan benzine en diesel. Het is ook beter voor het milieu. Bij de verbranding van LPG wordt er minder CO2 uitgestoten dan bij een benzine- en dieselauto. Een nadeel is dat LPG de motor niet smeert of koelt. Dit komt doordat het niet vloeibaar is. Hierdoor wordt de motor dus meer belast. De auto moet ook een gastank hebben voor het opslaan van de LPG. Deze is vaak geplaatst in de kofferbak. Dit neemt dus een deel van je laadruimte van de kofferbak in.
Elektriciteit valt eigenlijk niet onder brandstof, want dit is een vorm van energie. Elektrisch rijden wordt steeds populairder. De voordelen die elektrische rijders hebben, zijn dat de kosten voor de energie lager zijn en dat er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. De nadelen van rijden met een elektrische auto zijn dat het opladen een stuk langer duurt dan het tanken, niet iedereen heeft de mogelijkheid om een auto met een stekker op te laden en als je een elektrische auto wil aanschaffen ben je een stuk duurder uit dan bij de aanschaf van een benzine- of dieselauto.
Als je een hybride auto hebt, heb je een combinatie van twee motoren. Je hebt dan een elektromotor samen met een verbrandingsmotor. De accu wordt door middel van een generator tijdens het rijden opgeladen. De elektromotor helpt de brandstofmotor. Dit zorgt voor een optimaal gebruik van het rendement. Voor een hybride auto hoef je minder wegenbelasting te betalen en de auto is milieuvriendelijk.
Als laatste beschrijven we waterstof. Waterstof tank je als gas. Dit zorgt ervoor dat het minder lang duurt dan een elektrische auto opladen. Een brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit. Dit is makkelijker dan bij een elektrische auto. Het nadeel van waterstof is dat er nog niet veel auto’s zijn die hierop rijden en er dus weinig waterstoftankstations zijn.
Wil jij straks zelf de keuze kunnen maken in wat voor soort auto je gaat rijden? Schrijf je dan nu via de onderstaande link in voor de rijlessen van Juk Rijopleidingen!
https://www.startmetjerijbewijs.nl/juk/inschrijven
Laten we samen de weg op gaan.