computer-gd67b5c718_1920

Voorbereiden op autotheorie, hoe ga ik het halen?

Bij het halen van jouw rijexamen wordt vaak gedacht aan het praktijkexamen. Maar, dat is natuurlijk niet het enige wat jij moet halen. Er wordt niet alleen geëxamineerd op jouw rijvermogen, maar ook op jouw theoretische kennis. Dit laat je zien bij het autotheorie-examen. Het examen krijg jij bij het CBR, waar zij jou gaan toetsen op jouw gevaarherkenning, kennis en inzicht. Dit is niet een examen waar te makkelijk over gedacht mag worden, gezien je zonder het hebben van een autotheorie, jij ook geen praktijkexamen mag doen. Het is aan te raden om dit aan het begin te doen van jouw rijopleiding, zo kan je jouw theoretische kennis meenemen naar de praktijk. Hierdoor leer je het allemaal wat sneller.

Hoe gaat het examen?

Wanneer de dag is aangebroken dat jij jouw autotheorie mag doen, dan zal jij 15 minuten voor tijd verwacht worden bij het examencentrum van het CBR. Hier kan jij je aanmelden bij een aanmeldingszuil. Op het moment dat jij opgeroepen wordt, laat jij bij de balie jouw identiteitsbewijs zien. Voor jij naar binnen gaat, dien jij jouw jas en telefoon in een kluisje te doen. Wanneer jij al deze stappen hebt doorlopen, dan is het tijd voor jouw autotheorie-examen. Tijdens dit examen zal jij 30 minuten de tijd krijgen om alle vragen juist te beantwoorden. Ieder onderdeel heeft een eigen voorwaarde, daarom staan deze onderdelen hieronder nog even uitgelegd:

  • Gevaarherkenning

Tijdens dit onderdeel wordt er gekeken of jij gevaren kan herkennen en of jij weet wat jij moet doen in een bepaalde situatie. Voor deze vragen zijn acht seconde per vraag ingesteld. Dit is het enige onderdeel met een ingestelde tijd per vraag. Om dit onderdeel te halen moet je 13 van de 25 vragen goed hebben.

  • Kennis

Bij het onderdeel kennis laat jij zien of jij alle feiten en regels kunt herkennen en benoemen. Voor dit onderdeel krijg je acht minuten de tijd, waarin jij 10 van de 12 vragen goed moet hebben.

  • Inzicht

Dit onderdeel gaat over jouw inzicht, waarbij getoetst wordt of jij alle regels kunt toepassen en de juiste beslissingen kan nemen. Tijdens dit onderdeel krijg je 16 minuten de tijd om 25 van de 28 vragen goed te beantwoorden.

Mocht jij jouw autotheorie halen door middel van een theorie-examen met extra tijd en/of het individueel begeleid examen, dan zal jouw examen 45 minuten lang duren. Jij zal in dit geval vijf minuten langer de tijd krijgen voor het onderdeel kennis en tien minuten langer voor het onderdeel inzicht.

Zodra jij klaar bent met jouw examen, dan krijg jij gelijk op het scherm te zien of jij geslaagd of gezakt bent voor jouw autotheorie. Ook zal jij na ongeveer 15 minuten een mail krijgen met jouw uitslag. Als jij geslaagd bent, zal jouw autotheorie 1,5 jaar geldig zijn. Heb jij het niet gehaald, dan krijg je in de mail ook te zien waar jij minder op gescoord hebt. Hierdoor kan jij je nog beter voorbereiden op jouw herkansing.

Hoe kan jij je voorbereiden?

Het halen van jouw autotheorie kan even spannend zijn. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden, hierdoor neem je wat spanning weg en ben jij beter voorbereidt op het examen. Maar, hoe bereid jij je dan voor? Dit kan je doen door jouw theorieboek goed door te nemen. Daarnaast kan je ook een online cursus volgen, zodat je alle vragen vooraf kan oefenen. Door goed voorbereid te zijn, kan jij jouw autotheorie halen.

Heb je vragen over het halen van jouw autotheorie? Of wil je weten waar Juk Rijopleidingen jou bij kan helpen? Neem dan contact met ons op via jukrijopleidingen.nl.

 

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!