pexels-rachel-claire-4992710

Wat heb ik nodig voor mijn motoruitrusting?

Wanneer jij wilt motorrijden, dan zal je een motoruitrusting nodig hebben. Hiermee zal je te maken krijgen als jij bezig bent met je motorrijbewijs en als je deze al hebt. Ook bij jouw motorrijlessen is het fijn om over jouw eigen motorkleding te beschikken. Bij een motoruitrusting hoort een goede helm, handschoenen, schoenen en een motorpak. Het kiezen van jouw eerste uitrusting kan best even lastig zijn. Je moet namelijk denken aan de veiligheidseisen, vereiste keurmerken en hoe goed het past. Hiernaast wil je natuurlijk wel voor de veilige keuze gaan, maar niet meer betalen dan nodig.

Waar moet ik op letten bij het kopen van mijn motorkleding?

Bij jouw motoruitrusting hoort natuurlijk motorkleding. In Nederland is er geen wet die je verplicht om een motorpak te dragen. Je zou heel creatief kunnen zijn in wat je draagt tijdens het motorrijden. Desondanks, is het wel verstandig om een motorpak te dragen. Online kan je vele video’s vinden, die laten zien waarom jij er goed aan doet om een motorpak te dragen. Je voorkomt vooral lichamelijke schade door een goed beschermende motorpak met handschoenen te dragen. Veel motorrijders zijn geneigd om bij mooi weer te rijden zonder motorpak, maar dit is niet handig. Mocht je onverhoopt vallen, dan blijven jouw fysieke ongemakken beperkt. Hieronder staat per onderdeel vermeld waar je rekening mee moet houden.

Een veilige motorpak

Als onderdeel van jouw motoruitrusting kunnen wij aanbevelen om een motorpak te kopen. Deze zal jou goed beschermen gedurende diverse tripjes op de motor. Bij de aanschaf van een motorpak is het natuurlijk van belang dat je goed beschermd op pad gaat. Daarom is het verstandig om te letten op de volgende vijf eisen, waar een motorpak aan moet voldoen.

Bescherming bieden

Het is belangrijk dat het pak jou bescherming geeft bij een val. Jouw motorpak moet slijtvast, scheur- en wrijvingsbestendig zijn. Deze factoren zullen bij een val van belang zijn, waardoor jij zonder grote verwondingen weer door kunt reizen. Door het hebben van de juiste bescherming, kan jij veel letsel voorkomen.

Een waterdicht pak

Tijdens het motorrijden in de regen is het natuurlijk niet prettig als je nat wordt. Daarom kan je kiezen voor een waterdicht pak. Een motorpak is nooit volledig waterdicht, daarom kun je een motor regenjas halen. Deze jas zal je tijdens regen beschermen tegen water en verwondingen.

Warmte kunnen afvoeren

Leer is van nature niet ademend, daarom zijn er motorpakken beschikbaar met geperforeerde gedeelten. Hierdoor kan het pak ventileren, waardoor het pak niet te warm en benauwd aanvoelt. Ook zorgt dit ervoor dat jij je makkelijker kunt bewegen in het pak, daarnaast helpt het ook met het aan- en uitrekken van het pak.

Reflecterende eigenschappen

Bij het passen van jouw motorpak kan je altijd even plaatsnemen op jouw motor. Hierdoor weet je zeker dat de protectoren van jouw motorpak goed zichtbaar zijn. Ook moeten de protectoren een CE- markering (Conformité Européenne) hebben. De CE betekent in overeenstemming met de Europese regelgeving. Dit houdt in dat alles met een CE-markering is goedgekeurd volgens de Europese norm.

Comfortabel

Als laatste hoort een motorpak op de motor, maar ook buiten de motor comfortabel te zitten. Naast de veiligheid is het ook belangrijk dat jij je fijn voelt op de motor. Tijdens het passen is het niet erg dat het te strak zit, gezien leer oprekt is dit niet erg. Wanneer het tijdens het passen te los zit, zal het na een tijd te ruim worden.

Motorhandschoenen

Bij de handschoenen hoef je met niet veel rekening te houden. Je moet goed letten op de pasvorm. Door een goede aansluiting zal het niet ongemakkelijk gaan zitten, door bijvoorbeeld dubbelgevouwen stof. Ook is het fijn om een klein beetje ruimte te hebben rondom je vingers.

Motorschoenen

Bij het halen van je schoenen is het belangrijk dat deze in een testlaboratorium zijn goedgekeurd. Deze schoenen bieden jou de beste bescherming. Wanneer deze schoenen zijn goedgekeurd, dan krijgen ze een EN 13634 keurmerk. Let hier altijd op voor jij jouw schoenen koopt.

Hoe vind ik de juiste motorhelm?

Wanneer je plots in een vervelende situatie terecht komt met jouw motor, dan wil je zeker hoofdletsel voorkomen. Daarom is het halen van een goede motorhelm niet onbelangrijk deel van jouw motoruitrusting. Waarin het motorpak geen verplichting is, heb je wel te maken met een helmplicht. Wanneer jij in Nederland een helm koopt dient deze te voldoen aan de ECE 22.05 normering. Het ECE-label kan je vinden in de binnenvoering of op de kinband. Daarnaast moet je bij het kopen van een motorhelm ook letten op:

  • De grootte van het gezichtsveld.

  • Het onbelemmerd kunnen draaien van jouw hoofd.

  • De helm goed vast zit bij lage en hoge snelheden.

  • De helm goede aerodynamische eigenschappen heeft, waardoor je geen klachten krijgt aan je nekspieren en halswervels.

  • De helm een goede ventilatie heeft.

  • De lawaai ontwikkeling onder je helm binnen de maat is.

Wanneer jij hier rekening mee houdt kan jij jaren plezier hebben van jouw motorhelm. En, kan jij jarenlang veilig motorrijden.

 

Heb jij moeite met het vinden van jouw motoruitrusting? Dan helpen wij jou graag bij Juk Rijopleidingen met het geven van juiste informatie en het vinden van jouw uitrusting. Neem bij vragen contact met ons op via jukrijopleidingen.nl.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!