pexels-antoni-shkraba-7144172

Wat is belangrijk bij het kiezen van jouw eerste auto?

Als je jouw rijbewijs hebt gehaald, wil je natuurlijk graag de weg op. Misschien denk je er zelfs al wel aan om een eigen eerste auto te kopen. De aankoop van een eerste auto kan best spannend zijn. Waar moet je op letten en welke dingen zijn belangrijk? Hieronder worden een aantal tips gegeven om jou te helpen. De punten die worden beschreven zijn:

  • Wat vind jij belangrijk?

  • De kosten

  • Apk-keuring

  • De proefrit

  • De aankoop

Wat vind jij belangrijk?

Als je nadenkt over het kopen van een eerste auto is het belangrijk om op een rijtje te hebben hoe je de auto gaat gebruiken en wat daardoor belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel kilometers je gaat rijden. En, ben je van plan om het voertuig dagelijks te gebruiken? In dat geval is het belangrijk om erover na te denken op welke brandstof je wilt gaan rijden. Wil je meer weten over de verschillende soorten brandstof? Klik dan op de link en lees de blog over de verschillen in brandstof! Kijk ook naar het verbruik van de auto. Hoe minder de auto verbruikt, hoe lager de brandstofkosten en de belasting die je moet betalen. Naast dat het in de kosten scheelt, is het ook veel beter voor het milieu.

Daarnaast is het slim om te bedenken wie en wat je moet vervoeren. Moet je meerdere personen vervoeren of heb je grote spullen die je van A naar B moet brengen? Denk dan na over de grootte van jouw auto. Denk aan het aantal zitplaatsen en of je een 5-deurs auto nodig bent. Hoef je geen grote dingen of veel personen te vervoeren? Wellicht volstaat dan een 3-deurs auto ook. Een 3-deurs auto scheelt namelijk vaak in de kosten.

Je wil natuurlijk ook dat jouw eerste auto veilig is. In Nederland moeten alle auto’s voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Toch zit er verschil in de veiligheid per auto. Check dus hoe veilig een bepaald type auto is. Er zijn online databases te vinden met resultaten van veiligheidstesten voor auto’s die in Europa beschikbaar zijn.

Kosten

Een eerste auto brengt ook kosten met zich mee. Zet daarom voordat je overgaat tot aankoop van een auto alle kosten goed op een rijtje. De aanschaf van een eerste auto kost geld. Daarnaast kom je ook voor maandelijkse kosten te staan. Je moet belasting betalen en je moet een verzekering afsluiten. Je bent verplicht een verzekering af te sluiten die de schade bij anderen verzekerd als jij een ongeluk veroorzaakt. Dit heet een WA-verzekering. Naast de WA-verzekering kan je ervoor kiezen om een verzekering te nemen die ook jouw eigen schade verzekerd. Als je een beginnend bestuurder bent, dan kunnen de kosten van een WA-verzekering nog aan de hoge kant zijn. Zodra je echter schadevrije jaren opbouwd, zullen de kosten voor jouw verzekering ook dalen.

APK-keuring

APK-keuring staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring is verplicht in heel Europa. De leeftijd en het type brandstof van de auto bepalen hoe vaak deze gekeurd moet worden. Nieuwe benzineauto’s moeten na de eerste vier jaar gekeurd worden. Vanaf het moment van de eerste keuring, moeten zij elke twee jaar gekeurd worden. Denk jij na over de aanschaf van een benzineauto die ouder is dan acht jaar? Dan moet je er rekening mee houden dat je de auto elk jaar laat keuren. Bij nieuwe benzineauto’s is de eerste keuring na drie jaar en daarna elk jaar. Een APK-keuring kost gemiddeld tussen de €20 en €65. Het bedrag wat betaald moet worden is afhankelijk van de garage en in welke auto je rijdt.

De proefrit

Als je jouw eerste auto op het oog hebt is het tijd voor een proefrit. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten tijdens de proefrit. Begin voordat je achter het stuur stapt met het bekijken van de staat van de auto. Let goed op krassen, mogelijke roestplekken en bekijk de staat van de banden. Kijk als je instapt of je de auto helemaal kan aanpassen naar jouw wensen en behoeftes. Kijk of je de stoel en de hoofdsteun goed kan verstellen, ervaar of de gordels op de goede hoogte zitten en ga na of het stuur op de juiste hoogte zit. Is dit allemaal goed? Kijk dan of je goed zicht hebt in de spiegels en of de lampen werken.

Dan is het moment aangebroken waarop je de auto gaat starten en gaat rijden. Probeer van tevoren een route te zoeken die je wilt gaan rijden. Probeer ervoor te zorgen dat je op de route zoveel mogelijk verschillende ondergronden uitprobeert. Kijk tijdens het rijden of de auto prettig schakelt, fijn stuurt, goed remt en of de veringen goed zijn. Probeer ook tijdens het rijden op een veilig stukje eens plotseling flink de rem in te trappen. Als laatste moet je opletten of je ook rare geluiden hoort tijdens het rijden.

De aankoop

Heb je alles op een rijtje en heb je een besluit genomen? Dan is het tijd om over te gaan tot de aankoop. Het kenteken moet op jouw naam komen te staan. Dit kan bij een kentekenloket of online bij het RDW. Als je het kenteken laat overschrijven moet je altijd een aantal dingen meenemen, namelijk: een legitimatiebewijs, kentekencard en de tenaamstellingscode. Als alles is verwerkt ben jij de trotse eigenaar van jouw eerste auto!

Wil jij graag op pad met jouw eigen auto, maar heb je nog geen rijbewijs? Meld je dan via de onderstaande link aan bij Juk Rijopleidingen!

https://www.startmetjerijbewijs.nl/juk/inschrijven


Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!