foto rijexamen

Zo ziet een rijexamen eruit

Eindelijk is het zover om het laatste onderdeel van het rijbewijs af te strepen, namelijk het rijexamen! Het examen is een nieuwe ervaring na de rijlessen die je hebt gehad. In dit blog vertellen wij je hoe een rijexamen eruitziet en wat het kost.

Hoelang duurt een rijexamen?

Het rijexamen duurt in totaal 55 minuten en bestaat uit drie onderdelen: voor de examenrit, de examenrit zelf en de uitslag.

Voor de examenrit maak je kennis met de examinator. Die geeft jou uitleg over hoe het examen eruit ziet en controleert het volgende:

 • Je identiteitsbewijs;

 • Of je het theorie-examen hebt gehaald;

 • Je uitnodiging van het CBR;

 • Het zelfreflectie formulier;

 • Ogentest op de parkeerplaats;

 • Enkele vragen over de auto.

Als alle punten goedgekeurd zijn start de examen rit. De rit zal ongeveer 35 minuten duren. Het grootste gedeelte van de rit rijd je op de examinator zijn aanwijzingen. Het overige deel rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming met behulp van het navigatiesysteem. Na het examen krijg je meteen de uitslag te horen van jouw examinator.

Wanneer zak je voor een rijexamen?

Tijdens het examen is de examinator aanwezig om jou te beoordelen. Het gaat erom dat jij zelfstandig en veilig kan rijden in het verkeer. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met andere weggebruikers. Tijdens het rijexamen zijn de volgende zeven onderdelen belangrijk:

 • Kijkgedrag;

 • Voorrang verlenen;

 • Autobeheersing;

 • Inhalen van anderen;

 • In- en uitvoegen;

 • Rotondes en kruispunten;

 • Bijzondere verrichtingen (behalve als je een tussentijdse toets hebt gehaald).

Het examen hoeft niet helemaal zonder fouten te zijn, zolang het maar veilig gaat. Uiteindelijk word je beoordeeld op het hele examen.

De meeste mensen die hun examen niet halen, zakken op kijkgedrag. Het is belangrijk dat je continu om je heen en in je spiegel blijft kijken. Echter, zorg ervoor dat je dit niet te overdreven doet. Hierdoor kan het namelijk zijn dat de examinator jouw kijkgedrag onnatuurlijk vindt. Het is daarnaast van belang dat je rustig blijft tijdens je rijexamen. Zo blijf je alert tijdens de gehele duur van het examen.

Na het kijkgedrag zakken mensen vaak op de plaatsing van de auto op de weg. De beoordeling van de plaats op de weg hangt af van verschillende factoren. Vaak rijden leerlingen te dicht langs obstakels of andere weggebruikers en sorteren zij niet goed voor. Je zakt voor het examen als jij andere weggebruikers of jezelf onderweg in gevaar brengt op de bovengenoemde onderdelen.

Wat kost een rijexamen?

Voor het rijexamen betaal je in 2023 een bedrag van €125,75. Jouw rijschool maakt dit bedrag over aan het CBR. Echter, brengt de rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de rijles auto, instructeur en een eventuele rijles voor jouw praktijkexamen. Als je last hebt van faalangst kun je een speciaal faalangstexamen doen. Dit kost €176,50 bij het CBR.

Wanneer je bent geslaagd, kun je het rijbewijs aanvragen. Dit doe je bij de gemeente en ook hier zijn kosten aan gekoppeld. Om het rijbewijs aan te vragen bij de gemeente betaal je gemiddeld €44,65. Als je een spoedaanvraag doet, betaal je €34,10 extra aan de gemeente. Wil je meer weten over het aanvragen van jouw rijbewijs? Ook daar hebben wij een blog over geschreven, die je hier kunt vinden. https://jukrijopleidingen.nl/rijbewijs-aanvragen-hoe-werkt-dat/

Heb jij vragen over het praktijkexamen? Vraag ernaar bij jouw instructeur of neem contact met ons op via: https://jukrijopleidingen.nl/home/contact/.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!