5 fouten die je tijdens jouw rijlessen wilt voorkomen

Ben je net begonnen met je eerste auto rijlessen, en onderweg naar het rijbewijs? Dat kan best spannend zijn. Hoewel de spanning na een aantal lessen minder zal worden, blijft het als beginner toch ‘een dingetje’. Die spanning achter het stuur resulteert in foutjes onderweg; soms kleine, maar soms ook grotere fouten die op een ingreep kunnen rekenen. Onze rijstijl en skills bepalen hoe snel weer leren, en dus: hoe snel jij klaar bent om je rijbewijs te halen. Voorkom deze 5 fouten tijdens je rijlessen en zit met meer vertrouwen achter het stuur.

1. Niet anticiperen op de omgeving
Wie wil slagen voor zijn of haar auto theorie krijgt te maken met de onderdelen verkeersinzicht en gevaarherkenning. Binnen beide modules komen ‘anticiperen op de omgeving’ en ‘vroegtijdig reageren op wat komen gaat’ prominent naar voren. Ben je in staat een goede inschatting te maken van de aanstaande verkeerssituatie, en kan je tijdig anticiperen wanneer iets op het laatste moment blijkt te veranderen? Doe je dit niet, dan loop je het risico om in ongewenste situaties verzeild te raken. Reageer je te laat, dan krijg je een ingreep van de begeleider. Door te anticiperen op diverse verkeerssituaties zit je overigens ook rustiger achter het stuur.

2. Spiegels negeren
Elke auto beschikt over drie spiegels: twee buitenspiegels en een binnenspiegel. De spiegels zorgen ervoor dat je overzichtelijk ziet wat er achter de auto gebeurt. Ook kan het eventuele dode hoeken coveren. Uiteraard ga je op termijn je eigen stijl ontwikkelen, waarbij je mogelijk vaker zult kiezen voor het kijken over de schouder. Desondanks is het negeren van de spiegels nooit aan te bevelen. De spiegels zijn je extra ogen, en ze helpen je om de situatie rondom de auto inzichtelijk te maken.

Verkeersregels 3. Inhalen wanneer het kan of juist niet

Dit is vooral een dingetje tijdens het examen, maar een goede rijschool zal je ook stimuleren om op de juiste momenten in te halen, of juist nog even te wachten. Ruimtes op de weg moet je leren herkennen, en kansen om in te halen benutten is zondermeer goed. Ruimtelijk inzicht is een belangrijk aspect wanneer je gaat inhalen. Oftewel: ken de omgeving, weet wat er kan gebeuren en denk altijd twee stappen vooruit. Je bent klaar om op het juiste moment in te halen op de openbare weg.

4. De verkeersregels niet goed kennen
Als beginnende coureur is het logisch dat je nog niet alle regels van de weg uit je hoofd kent. Je rijinstructeur helpt je hier gelukkig graag bij. Desondanks is het belangrijk om jezelf de basiskennis al aan te leren, want zo weet je beter hoe je met verschillende verkeerssituaties moet omgaan. Denk aan regels rondom voorrang, invoegen en ongelijke rotondes. Wil je comfortabel achter het stuur zitten tijdens je rijlessen? Zorg er dan voor dat de basis goed is; ken je regels en ga veiliger de weg op! 

5. Te weinig lessen nemen
We horen wel eens over de zogenaamde spoedcursus rijbewijs halen. Dat lijkt heel interessant, want je kunt binnen afzienbare tijd slagen voor je rijbewijs. Er bestaan echter ook meerdere nadelen aan deze manier van slagen voor je rijbewijs. Toegegeven: ook een spoedcursus kan voldoende zijn om te slagen, maar dan moet je: 1) een natuurtalent zijn of 2) geluk hebben. De versnelde vorm van je rijbewijs halen resulteert echter in veel gevallen in een matige basiskennis en onvoldoende skills. Ga je op termijn zelf de weg op, dan is de kans groot dat je beginnersfouten begaat. Wij raden dan ook altijd aan om voldoende lessen te nemen, want alleen zo sta je goed voorbereid op de stoep bij het CBR voor je auto theorie- en praktijkexamen.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!