Aanhanger Rijbewijs Halen Groningen

Wil jij je rijbewijs BE halen in Groningen? Dat doe je samen met Juk Rijopleidingen. Onze instructeurs verzorgen een all-in opleiding, waarin je leert rijden met aanhanger. Wij verzorgen de lessen voor het E achter B rijbewijs in Groningen en omstreken. Het aanhangerrijbewijs kan voor verschillende doeleinden handig zijn. Hoe ziet de BE rijbewijs opleiding eruit?

Rijbewijs BE halen

Rijbewijs BE, E achter B en het aanhangerrijbewijs: drie termen die voor hetzelfde staan. Tellen de maximale massa’s van je auto en aanhanger bij elkaar meer dan 3.500 kilogram? Dan is een BE rijbewijs vereist. We helpen je daar graag bij. Ga je bijvoorbeeld vaak met de caravan op vakantie, beschik je over een paardentrailer of is een ander type trailer zwaarder dan 750 kilogram? Dan heb je een BE-rijbewijs (E achter B) nodig.

We gaan doelgericht aan de slag. Volg je bij ons bijvoorbeeld een caravantraining, dan weet je zeker dat je binnenkort comfortabel en zelfverzekerd in binnen- en buitenland kunt kamperen. Rijd je vaak met trailer? Leer omgaan met de aanhanger, losbreekrem en meer tijdens de opleiding voor het aanhangerrijbewijs. We beschikken over een aanhanger van gepaste omvang en gewicht, zodat je tijdens de rijlessen voor E achter B exact ervaart hoe het is om met gewicht achter de auto te rijden.

Starten met E achter B

Om er zeker van te zijn dat je de juiste opleiding kiest, in het aantal praktijkuren, is het verstandig om vooraf een intake-les te nemen. Heb je al ervaring met het rijden met (geremde) aanhangers, dan adviseren we doorgaans om 5 lesuren te nemen. Heb je weinig tot geen ervaring? Dan heb je gemiddeld ongeveer 9 lesuren nodig om je BE rijbewijs te halen. Zowel theoretisch als in de praktijk komen bij het aanhangerrijbewijs weer nieuwe situaties kijken, waardoor het volgen van de E achter B opleiding altijd een gerichte en goede keuze is.

Jouw lesvoertuig:

Ford Transit Custom Automaat

Aanhangerrijbewijs halen

Aanmelden rijbewijs BE (aanhanger).

Waarom rijbewijs BE halen bij JUK?

Juk Rijopleidingen is actief in:

Klanten vertellen

“Fantastische Rijschool! Hele goede begeleiding gehad. De lessen zijn altijd hartstikke gezellig door de super toffe rijinstructeur Bas! Kijk niet verder hier moet je wezen! Absolute aanrader.”
Boris Briltil
“Afgaande op de snelle reactie op mijn vragen per mail en de positieve recensies, een E achter B dagcursus met examen bij Bas gepland. Na 13 jaar weer in een lesauto is even wennen maar met de professionele houding en duidelijke uitleg van Bas in 1 keer geslaagd.”
Reinder Oldehove
“Bas is een goede instructeur, van zijn tips en feedback kan je veel van leren en hij is ook nog eens vrolijk en vriendelijk. Heb echt een geweldige tijd gehad en ontzettend veel geleerd. Zeker een aanrader!”
LianneWinsum
“Bas doet er alles aan om je klaar te stomen voor het rijexamen. Hij denkt altijd met je mee en is flexibel. Hij doet zijn best om zich in je te verplaatsen en heeft zowel veel theoretische als praktijk kennis die hij graag op je overbrengt.”
Bente Groningen

Aanhangerrijbewijs

Bij aanvang van de rijlessen voor het aanhangerrijbewijs starten we met de theorie over het rijden met een aanhanger. Die theoretische opleiding behelst onder meer het omgaan met nieuwe verkeerssituaties. In navolging daarvan stappen we in de auto om de theorie te koppelen aan de praktijk. Zowel rijden door het verkeer met aanhanger, als het achteruit manoeuvreren worden geoefend. Dat resulteert in de optimale beheersing van een auto met aanhanger en zware lading. Het zijn de vaste onderdelen op weg naar het rijbewijs BE. 

Vol vertrouwen de weg op met een auto plus aanhanger? Dan zijn rijlessen voor het Rijbewijs BE altijd vereist. Heb je het rijbewijs B al te pakken? Slagen voor het E achter B rijbewijs neemt dan vermoedelijk minder tijd in beslag. Toch is rijden met een aanhanger heel anders dan zonder. Logisch, want je hebt te maken met een langere voertuiglengte en moet rekening houden met een andere reactietijd.

Wil je graag leren rijden met aanhanger? Schrijf je dan vandaag nog in bij Juk Rijopleidingen en slaag voor je rijbewijs BE in Groningen, Friesland en Drenthe.

BE rijbewijs kosten

Zakelijk

Intake/proefles BE

€87ex btw
Intake van 90 minuten
Meting aanvangsniveau
Ervaar het rijden met de lescombinatie.

Compleet

€705ex btw
Verdeeld over 2 dagen (Aanbevolen)
2-daagse opleiding (7 uren)
CBR Praktijkexamen BE
Enige ervaring gewenst

Wat zijn de kosten van een BE-rijbewijs in Groningen?

De kosten van een BE-rijbewijs zijn afhankelijk van de ervaring van de chauffeur. Als je al veel ervaring hebt met het rijden met aanhanger, dan kan een BE Dagcursus voldoende zijn. Om de slagingskans te verhogen kan er gekozen worden voor het ‘compleet’-pakket. Weet je niet zeker wat het beste niveau is voor jou, schrijf je dan in voor een intake/proefles BE om een evaluatie van je niveau te krijgen. De pakketten zijn inclusief het CBR-praktijkexamen. 

 

Eisen rijbewijs BE

Voor het behalen van rijbewijs BE is een theoriecertificaat niet vereist. Wel dien je te beschikken over het rijbewijs B, die van de auto. Wat zijn de overige richtlijnen voor het rijbewijs E achter B? Hier moet je aan voldoen:

✓ Minimum leeftijd: 18 jaar 
✓ In het bezit van rijbewijs B (auto)
✓ Praktijkexamen rijbewijs BE

Wil je graag meer weten over rijbewijs B, voordat je begint aan het rijbewijs BE? Lees meer

Tarieven BE 2023

Benieuwd naar de tarieven voor het rijbewijs BE? Of het volledige tarievenoverzicht? Die vind je hier.

De tarieven en pakketten zijn per 01-01-2023 gewijzigd. 

Genoemde prijzen zijn incl. BTW 

JUK RIJOPLEIDINGEN

WIJ GEVEN ÓÓK BE RIJLES IN DE VOLGENDE PROVINCIES

Veelgestelde vragen

Om een afspraak te kunnen maken voor een praktijkexamen moet eerst de rijschool worden gemachtigd voor deze aanvraag. Ook moet de gezondheidsverklaring worden ingevuld (verklaring van geschiktheid)

– Ga daarvoor naar: mijn.cbr.nl

– Log in met DigID

– Machtig rijschoolnummer: 8194u6

– (let op!) Vul ook je gezondheidsverklaring in! (Kosten CBR: €41,50)

Alleen met een geldige en goedgekeurde gezondheidsverklaring kan je examen doen. 

Het is mogelijk om het aantal lesuren te verdelen over één of meerdere dagen. 

Een cursus in één dag is mogelijk. Dit betreft een korte en vrij intensieve opleiding. Bij aanvang moet de kandidaat beschikken over enige rijvaardigheid met het rijden met een zware en lange aanhanger, met name achteruitrijden. 

Bij weinig of geen ervaring, of in het geval van twijfel, is het ook mogelijk om een intakeles te volgen of preventief te kiezen voor een meerdaagse cursus. 

Bij een cursus in één dag is de trainingstijd 5 uren. Aansluitend aan dit dagdeel volgt het praktijkexamen BE bij het CBR. De opleiding is globaal verdeeld in 3 uren instructie, een korte pauze en vervolgens nog 1,5-2 uren om te herhalen en details te trainen. 

Bij een cursus verdeeld over meerdere dagen is de verdeling anders en aangepast zoals het afgesproken is. Op de tweede of derde cursusdag zal het praktijkexamen BE bij het CBR aansluiten op de lessen.

Tijdens het rijden met een BE-combinatie zijn er een aantal zaken waar we tijdens de BE cursus specifiek aandacht voor hebben;

Onder andere de manier van het naderen van kruispunten. Rekening houdende met het gewicht en de lengte moet er in een vroeg stadium gekeken en gespiegeld worden en gekeken naar andere weggebruikers rondom de combinatie en de snelheid op tijd worden aangepast. Dit moet veel eerder dan dat je dat met een auto zou doen zonder aanhanger. 

Het is van belang dat door tijdig te remmen, de rem van de aanhanger alvast oploopt en dat daarmee de aanhanger zelf ook remt. Het allermooiste voor een veilige en vlotte afhandeling, is de combinatie rollend houden.

Indien je wel tot stilstand moet komen om bijvoorbeeld voorrang te verlenen mag zowel de auto als de aanhanger niet het eventueel aanwezige fietspad blokkeren. Uitzondering is een situatie waarbij er op een andere manier geen zicht gehaald kan worden. 


Voorafgaand aan het remmen en het voorsorteren op kruispunten moet er eerst op de juiste voorgeschreven wijze gespiegeld worden. Deze kijktechniek noemen we veelal ‘spiegeldisciplines’. Deze is bedoeld om voetgangers en vooral fiets- en bromfietsers naast de aanhanger te scannen. Ook i.v.m. het eventueel ophalen van de aanhanger voor het afslaan.

De kijkvolgorde is als volgt:

Linksaf; linker spiegel, rechterspiegel, linkerspiegel en dan links naast je kijken.

Rechtsaf; rechterspiegel, linkerspiegel, rechterspiegel en dan rechts naast je kijken.

Van tevoren heb je gekeken, gespiegeld en de snelheid aangepast aan de situatie en ben je klaar om te kunnen afslaan. Doordat een aanhanger de neiging heeft naar de binnenkant van een bocht te willen bij het afslaan en omdat je wil voorkomen dat de aanhanger over de stoep rijdt, moet je er voor zorgen dat voordat je rechtsaf je iets naar links stuurt. Dit noemen we het ‘ophalen’ van de bocht.

Bij het linksaf slaan geldt ook dat de aanhanger meer naar de binnenkant wil. Daarom zorg je ervoor dat je later instuurt. Vaak pas op het moment dat de voorwielen van de auto over de helft van de weg zijn gereden.

Tijdens het afslaan blijf je in de spiegel kijken naar wat de aanhanger doet. Mocht de aanhanger toch te ver naar de stoep gaan, kan dit alleen worden gecorrigeerd als het gezien wordt. 


Hetzelfde geldt voor het maken van bochten. Omdat de aanhanger naar de binnenkant wil kan het zijn dat je een bocht anders moet voorbereiden. Zorg dat de snelheid goed is voorbereid. Liever te langzaam dan te snel. Alleen dat geeft je de tijd om bewust in de spiegels naar de aanhanger te kunnen kijken en eventueel te corrigeren.

Tijdens de opleiding BE trainen we de volgende bijzondere verrichtingen:

 • De hellingproef
 • Achteruitrijden:
 • in rechte lijn achteruit rijden en stoppen op aangegeven plaats
 • middels een bocht achteruit een garage/inrit of laadplaats benaderen
 • Omkeren:
 • d.m.v. steken met gebruikmaking van een zijstraat (Bocht achteruit)
 • d.m.v. een halve draai.
 • Aan- en afkoppelen

Dubbel-assige KONAG aanhangwagen: 

Massa ledig gewicht: 820kg.

Maximum massa gewicht: 1751kg.

Laadvermogen: 931 kg.

Breedte aanhangwagen: 1.93m.

Hoogte aanhangwagen: 2.00 m.

De Weegbrief van de aanhangwagen geeft een totaal gewicht aan van 1290 kg.

De aanhanger is voorzien van zandzakken met een totaalgewicht van 470 kg.

Aanhangwagen gewicht is 820 kg + lading 470 kg = Totaal 1290kg.

Voor het halen van rijbewijs zijn er twee pakketten beschikbaar. 

 1. BE Dagcursus
 2. Compleet

Ben je niet zeker van je niveau, dan kan je een intake doen. 

De prijzen zijn afhankelijk van het aantal lesuren en of je als particulier of voor het bedrijf je BE-rijbewijs haalt.

 1. Het trekkend voertuig recht voor de combinatie rijden. (laatste meter gidst instructeur)
 2. Het neuswiel indraaien waardoor de koppeling over de kogel zakt.

Controleer of bedieningshandgreep omhoog staat. De koppeling en bedieningshandgreep slaan automatisch dicht.

 1. Controleer of hij goed vast zit door neuswiel terug te draaien. Auto komt mee.
 2. De losbreekremkabel vastzetten.
 3. De elektrische kabel (verlichting) aansluiten
 4. De handrem eraf halen

Het afkoppelen is volgens deze volgorde en precies andersom. 

Na de opleiding parkeren we de aanhangwagen bij het CBR en koppelen de aanhangwagen los van de auto. Dan gaan we bij het CBR gebouw naar binnen. Hier zijn we ruim op tijd aanwezig. 

Nadat we zijn opgeroepen melden we ons, in de examenzaal, aan de tafel met het nummer wat op de oproepkaart staat.

Na een korte voorstelronde zal de examinator vragen waarom je een BE rijbewijs wil halen. Daarna controleert de examinator:

 • De oproepkaart en de ondertekening van de gezondheidsverklaring.
 • Je rijbewijs.

Daarna volgen een aantal theoretische vragen over de combinatie die we bij ons hebben. 

Hiervoor hebben we een map bij ons, met alle benodigde papieren. Tijdens de opleiding wordt daar voldoende aandacht aan besteedt heb je de kans deze meermaals te kunnen inzien.

De map bestaat uit: het kentekenbewijs van de auto,de aanhangwagen en de weegbrief van de aanhangwagen.

Alle vragen zijn te beantwoorden aan de hand van deze papieren. Je hoeft niets uit je hoofd te kennen.

Samen met de examinator lopen we naar buiten. Daar wordt er eerst een ogentest gedaan d.m.v. het lezen van een kenteken op ongeveer 25 m. afstand.

Dan rijd je de auto achteruit naar de aanhangwagen zodat de kogelkop exact
boven de trekhaak komt. Je mag hierbij uiteraard gebruik maken van de achteruitrijcamera.
Bij de laatste meter kan er door de instructeur aanwijzingen gegeven worden met
betrekking tot de afstand en/of richting.


De examinator zal je controlevragen stellen over het aankoppelen en/of koppeling/dissel, banden, aanhangwagen. 

Tijdens het rijden met een BE-combinatie zijn er een aantal zaken waar we tijdens de BE cursus specifiek aandacht voor hebben;

Onder andere de manier van het naderen van kruispunten. Rekening houdende met het gewicht en de lengte moet er in een vroeg stadium gekeken en gespiegeld worden en gekeken naar andere weggebruikers rondom de combinatie en de snelheid op tijd worden aangepast. Dit moet veel eerder dan dat je dat met een auto zou doen zonder aanhanger. 

Het is van belang dat door tijdig te remmen, de rem van de aanhanger alvast oploopt en dat daarmee de aanhanger zelf ook remt. Het allermooiste voor een veilige en vlotte afhandeling, is de combinatie rollend houden.

Indien je wel tot stilstand moet komen om bijvoorbeeld voorrang te verlenen mag zowel de auto als de aanhanger niet het eventueel aanwezige fietspad blokkeren. Uitzondering is een situatie waarbij er op een andere manier geen zicht gehaald kan worden. 


Voorafgaand aan het remmen en het voorsorteren op kruispunten moet er eerst op de juiste voorgeschreven wijze gespiegeld worden. Deze kijktechniek noemen we veelal ‘spiegeldisciplines’. Deze is bedoeld om voetgangers en vooral fiets- en bromfietsers naast de aanhanger te scannen. Ook i.v.m. het eventueel ophalen van de aanhanger voor het afslaan.

De kijkvolgorde is als volgt:

Linksaf; linker spiegel, rechterspiegel, linkerspiegel en dan links naast je kijken.

Rechtsaf; rechterspiegel, linkerspiegel, rechterspiegel en dan rechts naast je kijken.

De exacte vragen en antwoorden hebben wij natuurlijk niet maar wel een voorbeeld hoe het er in veel gevallen uitziet. 

Vraag: Wat heb je meegenomen? 

Antwoord: Een auto en een aanhangwagen.

Vraag: Wat mag de aanhangwagen technisch maximaal wegen?

Antwoord: 1751kg *wijs aan op kentekenbewijs/papieren RDW*

Vraag: Wat is het laadvermogen van de aanhangwagen?

Antwoord: max. gewicht 1751 – ledig gewicht: 820kg = 931kg *wijs aan* 

Vraag: Wat mag de auto maximaal trekken?

Antwoord: 1600kg *wijs aan op het kentekenbewijs/papieren RDW*


Op het kentekenbewijs van de auto staat niet de lengte van de auto, maar wel de wielbasis: 278 cm (hart van de vooras, naar het hart achteras) Tel bij de wielbasis 1 meter voor de vooras (motorkap) en 1 meter voor de achteras (kofferbak) 

2.78m + 2m = 4.78m 

Op het kentekenbewijs van aanhangwagen staat wel de lengte vermeldt van de aanhangwagen: 601 cm.


Vraag: Wat is de totale lengte van de combinatie?

Antwoord: Lengte auto 4.78m + de lengte aanhangwagen 6.01m = totaal 10.79m

Voorbeelden betreffende de koppeling van de aanhangwagen:


Aankoppeling:

Niet gekoppeld, staat de veiligheidspal op in het rood.
Gekoppeld, staat de veiligheidspal op het groen.
Staat de veiligheidspal in het vlak met de rode streep dan is de koppeling te ver uitgesleten en moet deze worden vervangen.


De rode kabel, van de losbreekreminrichting, is de kabel die de handrem in werking stelt wanneer de koppeling los raakt.


Lading:

Is de lading goed verdeeld? en zit het goed vast? (lading op de middenas, iets meer op de voorzijde voor de juiste kogeldruk)

Zijn de deuren van de aanhangwagen dicht?

Zijn er reflectoren aanwezig? (bij een maximum massa van meer dan 750 kg en/of langer dan 6 m)

Zijn er twee lengtedriehoeken aan de achterzijde aanwezig? (deze mogen ook in de achterlichten zijn verwerkt). Een eigen kenteken beginnend met een W die staat voor wagen. (dit is voor aanhangwagens boven de 750 kg)


Banden:

Hebben de banden de juiste spanning, geen insnijdingen, niet poreus, de juiste profieldiepte (tenminste 1.6mm), zitten de bouten/moeren goed vast? En zit er een dopje op de ventielen?


Dan vraagt de examinator je weer in de auto plaats te nemen en de motor te starten. Houd rem ingedrukt en bedien de richtingaanwijzerhendel. De examinator controleert de verlichting. 


De examinator stapt in. Kijk goed om je heen, rijd weg en doe direct een 
remtest! 

*even hard remmen om te controleren of de rem van de aanhangwagen goed werkt!*

Let op! 

Na afloop van het examen kan de examinator je vragen de aanhangwagen weer los te koppelen. De volgorde is exact gelijk aan het aankoppelen, maar dan in omgekeerde volgorde! Begin met de handrem en eindig met de losbreekremkabel!

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!

Autorijles Groningen Juk Rijopleidingen

Voordat je weggaat...

Heb je nog vragen voor JUK? Of wil je dat wij contact met jou opnemen?