money-g5e4719530_1920

Moet er rekening gehouden worden met stijgende kosten rijles?

Mocht je nog geen auto bezitten, dan kan zelfs jij wat merken van de stijgende brandstofprijzen. Doordat dit extra lasten zijn voor rijscholen zouden ze dit kunnen doorberekenen op de prijzen. Waar in 2020 een liter diesel nog €1,237 kostte, is het gemiddelde bedrag dat je betaald in oktober 2022 €2,076. Dat is een stijging van meer dan 80 cent op een liter in twee jaar tijd. Dit werkt niet mee als je nog herstellend bent van de lockdown, hierdoor bevinden zij zich nu in een lastige positie. De rijscholen willen de kosten natuurlijk niet verhalen om de leerlingen, maar hoelang kunnen rijscholen deze lasten zelf nog dragen?

Wat kan dit voor jou betekenen?

Wanneer je wilt starten met rijlessen, of deze al volgt, dan kan jij je afvragen of dit wat voor jou kan betekenen. De gestegen kosten voor rijscholen zullen niet direct zorgen voor uitvallen van rijlessen, maar er kunnen wel wat veranderingen plaatsvinden.  Speciaal voor jou hebben wij de meest voorkomende veranderingen voor jou hier opgesomd:

  1. De rijschool vraagt om een tijdelijke brandstoftoeslag. Dit betekent dat de rijschool je zou kunnen vragen om een kleine bijdrage die bovenop de kosten voor rijlessen komt.

  2. De rijschool gaat de kosten rijles of kosten van de pakketten verhogen.

De twee genoemde mogelijkheden betekenen dat er meer kosten in rekening worden gebracht.

Mag de prijs zomaar verhoogd worden?

Nu je weet dat er een kans bestaat dat de kosten rijles of de kosten voor de pakketten hoger kunnen uitvallen, kan jij natuurlijk je afvragen, of de tarieven wel zomaar verhoogd mag worden. Deze vraag heeft echter geen eenduidig antwoord, omdat dit afhankelijk is per situatie. Zo geldt dat dit afhankelijk is van de algemene voorwaarden van de rijschool. Als de rijschool de algemene voorwaarden hanteert van de branchevereniging, dan staat er in artikel 5 dat de prijzen niet zomaar verhoogd mogen worden. Mocht dit niet het geval zijn en de rijschool hanteert haar eigen algemene voorwaarden, dan is het belangrijk om deze voorwaarden dan vooraf te bekijken. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat er in de voorwaarden staat, dat de kosten rijles of de kosten voor de pakketten in uitzonderlijke situaties verhoogd kan worden.

Wil je hierin geen risico lopen, dan kun je altijd kiezen voor een rijschool die aangesloten is bij de branchevereniging, waarbij zij een door de branche opgestelde voorwaarden hanteren. Op die manier kun jij de rijschool ook aansprakelijk houden, mochten zij zich niet aan de algemene voorwaarden houden. Desondanks het feit dat een rijschool is aangesloten bij de branchevereniging, kan het wel voorkomen dat jouw rijschool vraagt om een tijdelijke bijdrage, die bovenop de kosten rijles of de kosten voor de pakketten komt. Het is vervolgens aan jou of jij hiermee akkoord wilt gaan. Hoe dit gecommuniceerd zal worden, kan verschillen per rijschool. Daarom is het belangrijk om zelf contact op te nemen met jouw rijschool, als je vragen hebt over de tarieven bij jouw rijschool.

Een accuraat overzicht van de prijzen die wij bij Juk Rijopleidingen hanteren, vind je eenvoudig op onze website jukrijopleidingen.nl. Uiteraard staan we je graag te woord als je vragen hebt over eventuele prijsstijgingen bij onze rijschool. Stuur ons eenvoudig een mailtje, vul het contactformulier in of bel!

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!