Aanhanger Rijbewijs Halen Drenthe

Moet jij binnenkort met aanhangwagen rijden? Daar is wel een rijbewijs BE voor nodig! Juk Rijopleidingen is dé rijschool in Drenthe! Door onze jarenlange ervaring weten wij wat nodig is om te slagen. Wil jij de weg op met jouw aanhanger? Bij ons krijg je les van goed getrainde instructeurs. Meld je aan voor onze all-in opleiding en slaag al binnen 1 dag. Deze opleiding verzorgen wij in- en rondom Drenthe. Meld je nu direct aan voor jouw BE (aanhanger) rijles. Vaak slagen onze leerlingen al binnen 1 dag!

Rijbewijs BE halen in Drenthe

Een rijbewijs E achter B, rijbewijs BE of een aanhangerrijbewijs? Wat is het nou? Eigenlijk zijn het drie termen die hetzelfde beschrijven. Het aanvullende rijbewijs is nodig omdat het rijden met een aanhanger bijzondere situaties met zich meebrengt. Is het totale gewicht van jouw auto en de aanhanger samen meer dan 3.500 kilo? Dan is een rijbewijs BE noodzakelijk. Er zijn uiteenlopende redenen om een aanhangerrijbewijs aan te vragen. Zo kan het zijn dat je binnenkort op vakantie wil met je caravan, je in bezit bent van een paard die vervoerd moet worden voor een wedstrijd, of je bent een fervent klusser die regelmatig spullen moet vervoeren. Juk rijopleidingen houdt rekening met jou en jouw belang bij het rijbewijs. 

De klant is koning en daarom passen wij onze trainingen op jou aan. Wij zorgen dat jij comfortabel en met zelfvertrouwen de weg op kan. Rijd je vaak met trailer door Drenthe? Dan leren wij jou omgaan met de aanhanger, losbreekrem en meer. Onze aanhangers hebben een gepaste omvang en gewicht, zodat je tijdens de rijlessen voor E achter B exact ervaart hoe jij straks in jouw auto zult zitten.

Starten met E achter B

Ben jij op zoek naar een rijschool in Drenthe? Dan ben je bij Juk aan het goede adres! Een duidelijke werkwijze zorgt voor vertrouwen en gemak. Daarom willen wij jou goed informeren. Hoe snel jij jouw rijbewijs BE gaat halen, dat verschilt per persoon. Het heeft te maken met meerdere factoren. Hoe lang rijdt je al normaal auto? Heb jij er aanleg voor? Wij willen jou goed adviseren welk pakket bij jou past. Daarom raden wij aan om vooraf een intake-les te nemen. Onze vuistregel is: heb je ervaring met het rijden met (kleine) aanhangers in- en buiten Drenthe? Dan is een 5 lesuren pakket meestal voldoende om jou te laten slagen. Mis je ervaring met de auto en/of aan aanhanger? Dan zul je eerder moeten denken aan een 9 lesuren pakket. Wat de situatie ook is. Vaak zul je binnen 1 dag jouw rijbewijs BE kunnen halen. Er zijn veel situaties te bedenken die jij kan meemaken met jouw aanhanger. Zowel theoretisch als in de praktijk. Daarom is het volgen van de E achter B opleiding altijd een gerichte en goede keuze. Meld je nu direct aan voor jouw BE rijbewijs!

Jouw lesvoertuig:

Ford Transit Custom Automaat

Aanhangerrijbewijs halen

Het BE-rijbewijs (aanhanger rijbewijs) halen in Assen

Bij Juk Rijopleidingen bieden we professionele rijlessen voor zowel het BE-rijbewijs als het aanhanger rijbewijs, specifiek afgestemd op jouw behoeften. Onze ervaren instructeurs begeleiden je stap voor stap bij het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden om veilig met een aanhanger te rijden. Of je nu al ervaring hebt of helemaal nieuw bent, wij zorgen ervoor dat je klaar bent voor zowel het BE-rijbewijs als het aanhanger rijbewijs. Met een persoonlijke aanpak en aandacht voor jouw tempo en voorkennis, bereiden we je optimaal voor op het behalen van deze rijbewijzen. Kies voor Juk Rijopleidingen, dé rijschool in Assen gespecialiseerd in zowel het BE-rijbewijs als het aanhanger rijbewijs. Neem vandaag nog contact met ons op en begin aan je avontuur om veilig en zelfverzekerd met een aanhanger de weg op te gaan.

Het halen van het aanhanger rijbewijs in Emmen?

Bij Juk Rijopleidingen bieden we professionele rijlessen voor zowel het BE-rijbewijs als het aanhanger rijbewijs, op maat gemaakt voor jouw behoeften. Onze ervaren instructeurs begeleiden je stap voor stap bij het ontwikkelen van de vereiste vaardigheden voor veilig rijden met een aanhanger. Of je nu al enige ervaring hebt of helemaal nieuw bent, wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op zowel het BE-rijbewijs als het aanhanger rijbewijs. Met een persoonlijke aanpak en aandacht voor jouw tempo en voorkennis, bereiden we je optimaal voor op het behalen van deze rijbewijzen. Kies voor Juk Rijopleidingen, dé rijschool in Emmen die gespecialiseerd is in het aanhanger rijbewijs. Neem vandaag nog contact met ons op en begin je avontuur om zelfverzekerd en veilig met een aanhanger de weg op te gaan.

BE-rijbewijs in Hoogeveen

Bij Juk Rijopleidingen kun je terecht voor hoogwaardige rijlessen om het BE-rijbewijs te behalen, specifiek afgestemd op jouw behoeften. Onze ervaren instructeurs begeleiden je gedurende het hele proces om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen voor veilig rijden met een aanhanger. Of je nu al enige ervaring hebt of helemaal nieuw bent, wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op het BE-rijbewijs. Met een persoonlijke benadering en aandacht voor jouw tempo en voorkennis, bereiden we je optimaal voor op het succesvol behalen van dit rijbewijs. Kies voor Juk Rijopleidingen, dé rijschool in Hoogeveen die gespecialiseerd is in het BE-rijbewijs. Neem vandaag nog contact met ons op en begin je reis naar zelfverzekerd en veilig rijden met een aanhanger.

Aanmelden rijbewijs BE (aanhanger).

Waarom rijbewijs BE halen bij JUK?

“Fantastische Rijschool! Hele goede begeleiding gehad. De lessen zijn altijd hartstikke gezellig door de super toffe rijinstructeur Bas! Kijk niet verder hier moet je wezen! Absolute aanrader.”
Boris Briltil
“Afgaande op de snelle reactie op mijn vragen per mail en de positieve recensies, een E achter B dagcursus met examen bij Bas gepland. Na 13 jaar weer in een lesauto is even wennen maar met de professionele houding en duidelijke uitleg van Bas in 1 keer geslaagd.”
Reinder Oldehove
“Bas is een goede instructeur, van zijn tips en feedback kan je veel van leren en hij is ook nog eens vrolijk en vriendelijk. Heb echt een geweldige tijd gehad en ontzettend veel geleerd. Zeker een aanrader!”
LianneWinsum
“Bas doet er alles aan om je klaar te stomen voor het rijexamen. Hij denkt altijd met je mee en is flexibel. Hij doet zijn best om zich in je te verplaatsen en heeft zowel veel theoretische als praktijk kennis die hij graag op je overbrengt.”
Bente Groningen
“Fantastische Rijschool! Hele goede begeleiding gehad. De lessen zijn altijd hartstikke gezellig door de super toffe rijinstructeur Bas! Kijk niet verder hier moet je wezen! Absolute aanrader.”
Boris Briltil
“Afgaande op de snelle reactie op mijn vragen per mail en de positieve recensies, een E achter B dagcursus met examen bij Bas gepland. Na 13 jaar weer in een lesauto is even wennen maar met de professionele houding en duidelijke uitleg van Bas in 1 keer geslaagd.”
Reinder Oldehove
“Bas is een goede instructeur, van zijn tips en feedback kan je veel van leren en hij is ook nog eens vrolijk en vriendelijk. Heb echt een geweldige tijd gehad en ontzettend veel geleerd. Zeker een aanrader!”
LianneWinsum
“Bas doet er alles aan om je klaar te stomen voor het rijexamen. Hij denkt altijd met je mee en is flexibel. Hij doet zijn best om zich in je te verplaatsen en heeft zowel veel theoretische als praktijk kennis die hij graag op je overbrengt.”
Bente Groningen

Aanhangerrijbewijs

Bij aanvang van de rijlessen voor het aanhangerrijbewijs starten we met de theorie over het rijden met een aanhanger. Die theoretische opleiding behelst onder meer het omgaan met nieuwe verkeerssituaties. In navolging daarvan stappen we in de auto om de theorie te koppelen aan de praktijk. Zowel rijden door het verkeer met aanhanger, als het achteruit manoeuvreren worden geoefend. Dat resulteert in de optimale beheersing van een auto met aanhanger en zware lading. Het zijn de vaste onderdelen op weg naar het rijbewijs BE. 

Vol vertrouwen de weg op met een auto plus aanhanger? Dan zijn rijlessen voor het Rijbewijs BE altijd vereist. Heb je het rijbewijs B al te pakken? Slagen voor het E achter B rijbewijs neemt dan vermoedelijk minder tijd in beslag. Toch is rijden met een aanhanger heel anders dan zonder. Logisch, want je hebt te maken met een langere voertuiglengte en moet rekening houden met een andere reactietijd.

Wil je graag leren rijden met aanhanger? Schrijf je dan vandaag nog in bij Juk Rijopleidingen en slaag voor je rijbewijs BE in Groningen, Friesland en Drenthe.

Zakelijk

Intake/proefles BE

€87ex btw
Intake van 90 minuten
Meting aanvangsniveau
Ervaar het rijden met de lescombinatie.

Compleet

€705ex btw
Verdeeld over 2 dagen (Aanbevolen)
2-daagse opleiding (7 uren)
CBR Praktijkexamen BE
Enige ervaring gewenst

Eisen rijbewijs BE

Voor het behalen van rijbewijs BE is een theoriecertificaat niet vereist. Wel dien je te beschikken over het rijbewijs B, die van de auto. Wat zijn de overige richtlijnen voor het rijbewijs E achter B? Hier moet je aan voldoen:

✓ Minimum leeftijd: 18 jaar 
✓ In het bezit van rijbewijs B (auto)
✓ Praktijkexamen rijbewijs BE

Wil je graag meer weten over rijbewijs B, voordat je begint aan het rijbewijs BE? Lees meer

Tarieven BE 2023

De tarieven en pakketten zijn per 01-01-2022 gewijzigd. 

Genoemde prijzen zijn incl. BTW 

Veelgestelde vragen

Om een afspraak te kunnen maken voor een praktijkexamen moet eerst de rijschool worden gemachtigd voor deze aanvraag. Ook moet de gezondheidsverklaring worden ingevuld (verklaring van geschiktheid)

– Ga daarvoor naar: mijn.cbr.nl

– Log in met DigID

– Machtig rijschoolnummer: 8194u6

– (let op!) Vul ook je gezondheidsverklaring in! (Kosten CBR: €41,50)

Alleen met een geldige en goedgekeurde gezondheidsverklaring kan je examen doen. 

Het is mogelijk om het aantal lesuren te verdelen over één of meerdere dagen. 

Een cursus in één dag is mogelijk. Dit betreft een korte en vrij intensieve opleiding. Bij aanvang moet de kandidaat beschikken over enige rijvaardigheid met het rijden met een zware en lange aanhanger, met name achteruitrijden. 

Bij weinig of geen ervaring, of in het geval van twijfel, is het ook mogelijk om een intakeles te volgen of preventief te kiezen voor een meerdaagse cursus. 

Bij een cursus in één dag is de trainingstijd 5 uren. Aansluitend aan dit dagdeel volgt het praktijkexamen BE bij het CBR. De opleiding is globaal verdeeld in 3 uren instructie, een korte pauze en vervolgens nog 1,5-2 uren om te herhalen en details te trainen. 

Bij een cursus verdeeld over meerdere dagen is de verdeling anders en aangepast zoals het afgesproken is. Op de tweede of derde cursusdag zal het praktijkexamen BE bij het CBR aansluiten op de lessen.

Tijdens het rijden met een BE-combinatie zijn er een aantal zaken waar we tijdens de BE cursus specifiek aandacht voor hebben;

Onder andere de manier van het naderen van kruispunten. Rekening houdende met het gewicht en de lengte moet er in een vroeg stadium gekeken en gespiegeld worden en gekeken naar andere weggebruikers rondom de combinatie en de snelheid op tijd worden aangepast. Dit moet veel eerder dan dat je dat met een auto zou doen zonder aanhanger. 

Het is van belang dat door tijdig te remmen, de rem van de aanhanger alvast oploopt en dat daarmee de aanhanger zelf ook remt. Het allermooiste voor een veilige en vlotte afhandeling, is de combinatie rollend houden.

Indien je wel tot stilstand moet komen om bijvoorbeeld voorrang te verlenen mag zowel de auto als de aanhanger niet het eventueel aanwezige fietspad blokkeren. Uitzondering is een situatie waarbij er op een andere manier geen zicht gehaald kan worden. 


Voorafgaand aan het remmen en het voorsorteren op kruispunten moet er eerst op de juiste voorgeschreven wijze gespiegeld worden. Deze kijktechniek noemen we veelal ‘spiegeldisciplines’. Deze is bedoeld om voetgangers en vooral fiets- en bromfietsers naast de aanhanger te scannen. Ook i.v.m. het eventueel ophalen van de aanhanger voor het afslaan.

De kijkvolgorde is als volgt:

Linksaf; linker spiegel, rechterspiegel, linkerspiegel en dan links naast je kijken.

Rechtsaf; rechterspiegel, linkerspiegel, rechterspiegel en dan rechts naast je kijken.

Van tevoren heb je gekeken, gespiegeld en de snelheid aangepast aan de situatie en ben je klaar om te kunnen afslaan. Doordat een aanhanger de neiging heeft naar de binnenkant van een bocht te willen bij het afslaan en omdat je wil voorkomen dat de aanhanger over de stoep rijdt, moet je er voor zorgen dat voordat je rechtsaf je iets naar links stuurt. Dit noemen we het ‘ophalen’ van de bocht.

Bij het linksaf slaan geldt ook dat de aanhanger meer naar de binnenkant wil. Daarom zorg je ervoor dat je later instuurt. Vaak pas op het moment dat de voorwielen van de auto over de helft van de weg zijn gereden.

Tijdens het afslaan blijf je in de spiegel kijken naar wat de aanhanger doet. Mocht de aanhanger toch te ver naar de stoep gaan, kan dit alleen worden gecorrigeerd als het gezien wordt. 


Hetzelfde geldt voor het maken van bochten. Omdat de aanhanger naar de binnenkant wil kan het zijn dat je een bocht anders moet voorbereiden. Zorg dat de snelheid goed is voorbereid. Liever te langzaam dan te snel. Alleen dat geeft je de tijd om bewust in de spiegels naar de aanhanger te kunnen kijken en eventueel te corrigeren.

Tijdens de opleiding BE trainen we de volgende bijzondere verrichtingen:

 • De hellingproef
 • Achteruitrijden:
 • in rechte lijn achteruit rijden en stoppen op aangegeven plaats
 • middels een bocht achteruit een garage/inrit of laadplaats benaderen
 • Omkeren:
 • d.m.v. steken met gebruikmaking van een zijstraat (Bocht achteruit)
 • d.m.v. een halve draai.
 • Aan- en afkoppelen

Dubbel-assige KONAG aanhangwagen: 

Massa ledig gewicht: 820kg.

Maximum massa gewicht: 1751kg.

Laadvermogen: 931 kg.

Breedte aanhangwagen: 1.93m.

Hoogte aanhangwagen: 2.00 m.

De Weegbrief van de aanhangwagen geeft een totaal gewicht aan van 1290 kg.

De aanhanger is voorzien van zandzakken met een totaalgewicht van 470 kg.

Aanhangwagen gewicht is 820 kg + lading 470 kg = Totaal 1290kg.

 1. Het trekkend voertuig recht voor de combinatie rijden. (laatste meter gidst instructeur)
 2. Het neuswiel indraaien waardoor de koppeling over de kogel zakt.

Controleer of bedieningshandgreep omhoog staat. De koppeling en bedieningshandgreep slaan automatisch dicht.

 1. Controleer of hij goed vast zit door neuswiel terug te draaien. Auto komt mee.
 2. De losbreekremkabel vastzetten.
 3. De elektrische kabel (verlichting) aansluiten
 4. De handrem eraf halen

Het afkoppelen is volgens deze volgorde en precies andersom. 

Na de opleiding parkeren we de aanhangwagen bij het CBR en koppelen de aanhangwagen los van de auto. Dan gaan we bij het CBR gebouw naar binnen. Hier zijn we ruim op tijd aanwezig. 

Nadat we zijn opgeroepen melden we ons, in de examenzaal, aan de tafel met het nummer wat op de oproepkaart staat.

Na een korte voorstelronde zal de examinator vragen waarom je een BE rijbewijs wil halen. Daarna controleert de examinator:

 • De oproepkaart en de ondertekening van de gezondheidsverklaring.
 • Je rijbewijs.

Daarna volgen een aantal theoretische vragen over de combinatie die we bij ons hebben. 

Hiervoor hebben we een map bij ons, met alle benodigde papieren. Tijdens de opleiding wordt daar voldoende aandacht aan besteedt heb je de kans deze meermaals te kunnen inzien.

De map bestaat uit: het kentekenbewijs van de auto,de aanhangwagen en de weegbrief van de aanhangwagen.

Alle vragen zijn te beantwoorden aan de hand van deze papieren. Je hoeft niets uit je hoofd te kennen.

Samen met de examinator lopen we naar buiten. Daar wordt er eerst een ogentest gedaan d.m.v. het lezen van een kenteken op ongeveer 25 m. afstand.

Dan rijd je de auto achteruit naar de aanhangwagen zodat de kogelkop exact
boven de trekhaak komt. Je mag hierbij uiteraard gebruik maken van de achteruitrijcamera.
Bij de laatste meter kan er door de instructeur aanwijzingen gegeven worden met
betrekking tot de afstand en/of richting.


De examinator zal je controlevragen stellen over het aankoppelen en/of koppeling/dissel, banden, aanhangwagen. 

Tijdens het rijden met een BE-combinatie zijn er een aantal zaken waar we tijdens de BE cursus specifiek aandacht voor hebben;

Onder andere de manier van het naderen van kruispunten. Rekening houdende met het gewicht en de lengte moet er in een vroeg stadium gekeken en gespiegeld worden en gekeken naar andere weggebruikers rondom de combinatie en de snelheid op tijd worden aangepast. Dit moet veel eerder dan dat je dat met een auto zou doen zonder aanhanger. 

Het is van belang dat door tijdig te remmen, de rem van de aanhanger alvast oploopt en dat daarmee de aanhanger zelf ook remt. Het allermooiste voor een veilige en vlotte afhandeling, is de combinatie rollend houden.

Indien je wel tot stilstand moet komen om bijvoorbeeld voorrang te verlenen mag zowel de auto als de aanhanger niet het eventueel aanwezige fietspad blokkeren. Uitzondering is een situatie waarbij er op een andere manier geen zicht gehaald kan worden. 


Voorafgaand aan het remmen en het voorsorteren op kruispunten moet er eerst op de juiste voorgeschreven wijze gespiegeld worden. Deze kijktechniek noemen we veelal ‘spiegeldisciplines’. Deze is bedoeld om voetgangers en vooral fiets- en bromfietsers naast de aanhanger te scannen. Ook i.v.m. het eventueel ophalen van de aanhanger voor het afslaan.

De kijkvolgorde is als volgt:

Linksaf; linker spiegel, rechterspiegel, linkerspiegel en dan links naast je kijken.

Rechtsaf; rechterspiegel, linkerspiegel, rechterspiegel en dan rechts naast je kijken.

De exacte vragen en antwoorden hebben wij natuurlijk niet maar wel een voorbeeld hoe het er in veel gevallen uitziet. 

Vraag: Wat heb je meegenomen? 

Antwoord: Een auto en een aanhangwagen.

Vraag: Wat mag de aanhangwagen technisch maximaal wegen?

Antwoord: 1751kg *wijs aan op kentekenbewijs/papieren RDW*

Vraag: Wat is het laadvermogen van de aanhangwagen?

Antwoord: max. gewicht 1751 – ledig gewicht: 820kg = 931kg *wijs aan* 

Vraag: Wat mag de auto maximaal trekken?

Antwoord: 1600kg *wijs aan op het kentekenbewijs/papieren RDW*


Op het kentekenbewijs van de auto staat niet de lengte van de auto, maar wel de wielbasis: 278 cm (hart van de vooras, naar het hart achteras) Tel bij de wielbasis 1 meter voor de vooras (motorkap) en 1 meter voor de achteras (kofferbak) 

2.78m + 2m = 4.78m 

Op het kentekenbewijs van aanhangwagen staat wel de lengte vermeldt van de aanhangwagen: 601 cm.


Vraag: Wat is de totale lengte van de combinatie?

Antwoord: Lengte auto 4.78m + de lengte aanhangwagen 6.01m = totaal 10.79m

Voorbeelden betreffende de koppeling van de aanhangwagen:


Aankoppeling:

Niet gekoppeld, staat de veiligheidspal op in het rood.
Gekoppeld, staat de veiligheidspal op het groen.
Staat de veiligheidspal in het vlak met de rode streep dan is de koppeling te ver uitgesleten en moet deze worden vervangen.


De rode kabel, van de losbreekreminrichting, is de kabel die de handrem in werking stelt wanneer de koppeling los raakt.


Lading:

Is de lading goed verdeeld? en zit het goed vast? (lading op de middenas, iets meer op de voorzijde voor de juiste kogeldruk)

Zijn de deuren van de aanhangwagen dicht?

Zijn er reflectoren aanwezig? (bij een maximum massa van meer dan 750 kg en/of langer dan 6 m)

Zijn er twee lengtedriehoeken aan de achterzijde aanwezig? (deze mogen ook in de achterlichten zijn verwerkt). Een eigen kenteken beginnend met een W die staat voor wagen. (dit is voor aanhangwagens boven de 750 kg)


Banden:

Hebben de banden de juiste spanning, geen insnijdingen, niet poreus, de juiste profieldiepte (tenminste 1.6mm), zitten de bouten/moeren goed vast? En zit er een dopje op de ventielen?


Dan vraagt de examinator je weer in de auto plaats te nemen en de motor te starten. Houd rem ingedrukt en bedien de richtingaanwijzerhendel. De examinator controleert de verlichting. 


De examinator stapt in. Kijk goed om je heen, rijd weg en doe direct een 
remtest! 

*even hard remmen om te controleren of de rem van de aanhangwagen goed werkt!*

Let op! 

Na afloop van het examen kan de examinator je vragen de aanhangwagen weer los te koppelen. De volgorde is exact gelijk aan het aankoppelen, maar dan in omgekeerde volgorde! Begin met de handrem en eindig met de losbreekremkabel!

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!