driving-g7ce9387af_1920

Rijbewijs aanvragen, hoe werkt dat?

Na vele lessen en lang oefenen is het eindelijk zover: jij hebt het rijexamen gehaald! Nu komt de volgende stap, namelijk een rijbewijs aanvragen. De aanvraag doe je persoonlijk bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van jouw gemeente. Het rijbewijs heb je natuurlijk nodig om legaal de weg op te mogen. Let op! Zonder rijbewijs mag je niet in de auto rijden, ook al heb je het examen al gehaald. Doe je dit wel en je wordt aangehouden, dan is er een grote kans dat je het rijbewijs kwijt bent voordat je hem ├╝berhaupt in handen hebt gehad. Dat wil natuurlijk niemand. Wacht daarom altijd tot dat je echt het pasje in handen hebt met rijden in de auto.

Voordat het echter helemaal zo ver is, snappen wij goed dat jij je diverse dingen afvraagt. Wat heb je nou nodig om een rijbewijs aan te vragen en hoe werkt dit? Duurt het lang voordat ik mijn rijbewijs in handen heb? Wij vertellen je er graag meer over in deze blog!

Wat heb je nodig voor jouw rijbewijs aanvraag?

Bij een rijbewijs aanvragen zijn er een aantal punten van belang om de aanvraag goed te laten verlopen. Het is handig voor jezelf dat je alles voor de aanvraag hebt geregeld. Hierdoor zorg jij ervoor dat de aanvraag zo soepel mogelijk verloopt en je geen onnodige acties hoeft uit te voeren.

Hieronder hebben wij even kort voor jou op een rijtje gezet wat je tot jouw beschikking moet hebben voor jouw rijbewijs aanvraag:

  • Je moet het rijexamen hebben gehaald bij het CBR

  • Een kleurenpasfoto

  • Een geldig identiteitsbewijs

Zodra alle punten hierboven in je bezit zijn, kun je naar het gemeentehuis gaan om je rijbewijs aan te vragen. Denk er wel om dat er vooraf een persoonlijke aanvraag is gedaan bij de gemeente.  Zonder afspraak kun je namelijk niet zomaar terecht.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Als je minderjarig bent mag je nog niet alleen in een auto rijden, dit mag alleen als je 18 jaar of ouder bent en een geldig rijbewijs bezit. Als minderjarige moet je eerst een begeleiderspas aanvragen. Op deze pas komen de namen van jouw coaches te staan. Met de begeleiderspas mag je samen met een coach de weg op voor je 18de. Zonder de begeleiderspas kun je geen rijbewijs aanvragen. Echter, hoef je de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben om een rijbewijs aan te vragen als 17-jarige. De gemeente kan zien of er een aanvraag is ingediend voor een begeleiderspas.

Hoelang duurt rijbewijs aanvragen?

Rijbewijs aanvragen begint bij de RDW (voorheen Rijksdienst voor het Wegverkeer). Nadat jij bent geslaagd registreert de RDW de verklaring van rijvaardigheid. Zodra jij bij het gemeentehuis bent geweest, wordt het proces voor het rijbewijs aanvragen in gang gezet bij de gemeente. De gemeente controleert in het Centraal Rijbewijzenregister of jij geslaagd bent voor je rijexamen. Zodra de aanvraag succesvol is doorgekomen duurt het 5 werkdagen voor dat het rijbewijs pasje klaarligt en heb je maximaal drie maanden de tijd om het pasje op te halen. Het ophalen van het pasje moet jij persoonlijk doen. In een aantal gemeenten is er de mogelijkheid om het rijbewijs thuis te laten bezorgen.

Heb je hulp nodig bij het rijbewijs aanvragen? Voor vragen kun je altijd terecht bij de gemeente en ook wij staan open voor vragen. Je kunt contact met ons opnemen via de gegevens op https://jukrijopleidingen.nl/home/contact/

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!