regen

Rijden in de regen

Het is eindelijk zover, je hebt jouw rijbewijs gehaald! Nu mag je helemaal zelfstandig de weg op en gebruik maken van jouw papiertje. Op het moment dat je naar buiten loopt, zie je dat het met bakken uit de hemel valt. Wat nu? Geen zorgen, je kunt heel goed de weg op met regen. Echter, zijn er wel een paar punten waar je op moet letten als het regent en je de weg op gaat. Zo kan het gebeuren dat er tijdens het rijden aquaplaning optreedt. Dit kan zich met name voordoen wanneer je door een plas rijdt. Wat is aquaplaning? Dat leggen we je uit in dit artikel. Daarnaast geven we je graag drie handige tips voor het rijden in de regen.

Wat is aquaplaning?

Een autoband heeft een profiel die ervoor zorgt dat water afgevoerd kan worden tijdens het rijden in de regen. Het profiel kan maar een bepaalde hoeveelheid water per keer afvoeren. Op het moment dat je door een diepe plas rijdt, kan de hoeveelheid water te veel worden voor je banden. Voornamelijk bij een hogere snelheid zal de band moeite hebben met het afvoeren van het water. Op het moment dat de band het water niet meer kan afvoeren, verlies je contact met het wegdek. Je glijdt dan meer over het water dan dat je op het wegdek rijdt. Wanneer je geen contact hebt met het wegdek, heb je ook geen grip meer met de auto. Stuur- en rembewegingen worden vaak niet meer doorgegeven en je bent de volledige de controle kwijt over de auto. Het kan maar zo zijn dat je ineens achterstevoren staat! Het is belangrijk dat wanneer aquaplaning zich voordoet, je uitermate rustig blijft. Probeer in een noodsituatie het gas los te laten en maak geen abrupte stuurbewegingen.

Naast bovenstaande tips, zijn er nog meer manieren waarop je aquaplaning kunt voorkomen. Hieronder staan verschillende tips om bij rijden in de regen aquaplaning te vermijden:

  • Zorg ervoor dat je banden voldoende profiel hebben;

  • Verminder je snelheid;

  • Let goed op bij de rechterweghelft. Hier rijden zwaardere voertuigen over die diepe sporen veroorzaken. Hierdoor blijft er meer water in staan;

  • Zorg ervoor dat je bandenspanning juist is. Zachte banden kunnen water minder goed afvoeren;

Waar moet je op letten bij rijden in de regen?

Het rijden in de regen kan de eerste keer spannend zijn. Naarmate je vaker in de regen rijdt, neemt dit af. Zeker wanneer je de volgende tips aanhoudt bij het rijden in de regen:

  • Neem een rustige rijstijl aan;

  • Zorg ervoor dat je de juiste lichten aan hebt;

  • Anticipeer op andere weggebruikers;

Wanneer er veel regen valt, is het belangrijk om minder hard te rijden dan je normaal doet. Doordat de weg nat wordt van de regen, is de remweg vaak aanzienlijk langer. Hiermee is het ook belangrijk dat je afstand houdt van auto’s die voor je rijden. Samen met het minder hard rijden, zorg je er dan voor dat je veilig onderweg bent.

De juiste lichten zijn ook erg belangrijk. Het is namelijk vaak donkerder wanneer het regent. Bijna alle auto’s hebben tegenwoordig dag verlichting die vaak automatisch aan staat. Echter, is het tijdens regenval handig om je dimlichten aan te hebben. Controleer dus altijd of je verlichting (goed) aanstaat voordat je de weg opgaat tijdens regenval.

Tijdens zware regenval is je zicht veel minder. Auto’s hebben standaard lampen die je vaak nog kunt zien. Naast auto’s kan het zijn dat je ook fietsers of andere weggebruikers tegenkomt. Het is belangrijk dat je hier extra op let tijdens het rijden in de regen. Deze weggebruikers zijn vaak slechter te zien door de regenval. Zorg ervoor dat je alert bent op je omgeving en goed kijkt waar fietspaden zijn. Controleer hierbij ook zeker een keer extra jouw spiegels en dode hoek voordat je afslaat, inhaalt of van weghelft wisselt.

Heb je vragen of rijden in de regen? Of aquaplaning? Wij staan altijd open voor vragen. Je kunt contact met ons opnemen via de gegevens op https://jukrijopleidingen.nl/home/contact/.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!