Rijbewijs BE halen

Wanneer heb je een rijbewijs BE nodig?

Het rijbewijs BE, ook wel bekend als het aanhangerrijbewijs, maakt het mogelijk om te rijden met aanhanger. Of je het rijbewijs BE daadwerkelijk nodig hebt om te rijden met een aanhanger, dat hangt evenwel af van een aantal factoren. Een voorbeeld is het gewicht van de aanhangwagen in combinatie met het gewicht van het voertuig. Verder kan het rijbewijs E achter B zowel voor zakelijk als particulier gebruik interessant zijn. In welke situatie heb je een rijbewijs BE nodig?

Eisen rijbewijs BE

Wil je op vakantie met de caravan of heb je een aanhanger nodig voor werk gerelateerde zaken? Dan is het belangrijk om te weten onder welke omstandigheden je een aanhangerrijbewijs nodig hebt.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de maximummassa van de aanhangwagen of oplegger is, waar volgens de richtlijnen van het rijbewijs BE mee gereden mag worden. Bij het rijbewijs BE, het reguliere autorijbewijs, ligt de toegestane maximummassa op 750 kilo. Dit is de combinatie ‘lege gewicht + laadvermogen’. Voor het rijbewijs BE licht het gecombineerde gewicht van het voertuig en de aanhangwagen op 3.500 kilo.

Let op: benieuwd hoeveel kilo je mag trekken met jouw voertuig? Contoleer het kentekenbewijs online, te vinden onder het onderdeel Technische massa AHW.

Aanhangerrijbewijs halen

Om deel te nemen aan het examen rijbewijs BE dien je tenminste te beschikken over het rijbewijs B. Dit is het reguliere autorijbewijs. Het rijbewijs BE noemt men ook wel ‘E’ achter B. Dit heeft te maken met de uitbreiding op het rijbewijs B. Dit zijn de eisen om te starten aan het rijbewijs BE:

  • Tenminste 18 jaar of ouder
  • In het bezit van rijbewijs B
  • Slagen voor het rijbewijs BE bij het CBR

Ben je benieuwd naar de prijzen voor het rijbewijs BE? Bezoek onze rijbewijs BE pagina.

Aanhangerrijbewijs

Rijlessen en praktijkexamen

Voorafgaand aan het praktijkexamen is het volgen van rijlessen een vereiste. Dit traject loopt echter anders dan bij het rijbewijs B. Ter voorbereiding aan het aanhangerrijbewijs heb je in principe voldoende aan 1 of 2 lesdagen. Voorafgaand aan de rijlessen wordt een aanvangsniveau vastgesteld, waarna het traject vorm krijgt. Direct aansluitend op de rijlessen wordt het praktijkexamen ingepland. Vaste onderdelen van het praktijkexamen zijn beheersing auto met aanhangwagen, kijkgedrag, bijzondere verrichtingen en voorrang verlenen.  

Fietsendrager is geen aanhanger

Belangrijk om te weten: de fietsendrager valt niet onder aanhangers. Dat betekent dat je geen rijbewijs BE nodig hebt om de auto te voorzien van een fietsendrager.

Rijbewijs B+

Wist je dat er ook een rijbewijs B+ bestaat? Met het rijbewijs B+ mag je de maximummassa van 750 kilo voor rijbewijs B én de maximummassa van 3.500 kilo voor het rijbewijs BE mag overschrijden. De auto en beladen aanhangwagen mogen gezamenlijk maximaal 4.250 kilo wegen.

Meer weten over het rijbewijs BE?

We vertellen je graag meer over het rijbewijs BE. Wil je slagen voor je aanhangerrijbewijs? In Noord-Nederland ben je dan van harte welkom bij Juk Rijopleidingen. Onze ervaren instructeurs zijn actief in verschillende regio’s. Slaag binnenkort al voor het rijbewijs BE en ga met aanhanger de weg op.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!