pexels-ron-lach-9520197

Alles wat je moet weten over het beginnersrijbewijs

Wat is een beginnersrijbewijs?

Als je voor het eerst jouw rijbewijs haalt, krijg je eerst een beginnersrijbewijs. Het beginnersrijbewijs is een normaal rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem. Het maakt hierbij niet uit wat jouw leeftijd is of voor welk soort voertuig je jouw rijbewijs hebt gehaald.

Hoe lang heb je een beginnersrijbewijs?

Er zijn verschillende termijnen voor hoelang jouw rijbewijs een beginnersrijbewijs is. Hieronder worden alle situaties beschreven plus de termijnen van het beginnersrijbewijs.

  • Heb jij jouw eerste rijbewijs als 16- of 17-jarige gehaald (AM/T)? Dan ben je de eerste zeven jaar beginnend bestuurder;
  • Heb jij jouw eerste rijbewijs als 18-plusser gehaald? Dan ben je voor een periode van vijf jaar beginnend bestuurder;
  • Behaal jij op 17-jarige leeftijd het B-rijbewijs of had je al een AM/T rijbewijs en haal je op 17-jarige leeftijd B-rijbewijs?Dan heb je vanaf het moment dat het B-rijbewijs is afgegeven voor vijf jaar een beginnersrijbewijs;
  • Heb je voor je 18e verjaardag een AM/T rijbewijs gehaald en na je 18e verjaardag het B-rijbewijs gehaald? Dan ben je beginnend bestuurder voor zeven jaar vanaf het moment dat jij jouw AM/T rijbewijs hebt gehaald;

Strafpuntensysteem

Het strafpuntensysteem houdt in dat als je een (zware) verkeersovertreding begaat, je een strafpunt krijgt. Bij een tweede strafpunt word je door het Openbaar Ministerie aangemeld bij het CBR. Het CBR kan dan een onderzoek naar jouw rijvaardigheid uitvoeren. Tijdens dit onderzoek wordt jouw rijbewijs geschorst. Naast het onderzoek kan het CBR ook nog een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG) opleggen. Deze straf komt naast de straf, die je van de rechter of het Openbaar Ministerie opgelegd hebt gekregen, voor de overtreding. Als je het onderzoek weigert of je zakt voor de proef, dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard.

De overtredingen die worden geregistreerd zijn:

  • Het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel;
  • Het veroorzaken van een aanrijding met letsel of schade doordat de verkeersregels niet juist zijn nageleefd;
  • Ernstige snelheidsovertredingen (dit zijn snelheidsovertredingen die door het strafrecht worden afgedaan);
  • Het veroorzaken van hinder of gevaar in het verkeer;
  • Bumperkleven;

Beginnend bestuurder en alcohol

Naast het strafpuntensysteem voor overtredingen wordt er ook strenger gekeken naar het alcoholgebruik. Heb jij een beginnersrijbewijs? Dan betekent dit dat er een strengere alcohollimiet voor jou geldt dan voor ervaren bestuurders.  Als beginnend bestuurder mag je maximaal 0,2 promille alcohol in jouw bloed hebben. Concreet betekent dit dat je met één alcoholisch drankje al boven de 0,2 promille in jouw bloed kan zitten. Heb je meer dan 0,5 promille alcohol in jouw bloed? Dan kan je jouw rijbewijs kwijtraken, worden opgegeven voor een educatieve maatregel bij het CBR en kan het leiden tot een strafrechtelijke vervolging.

 Het doel

Bestuurders met weinig ervaring maken meer fouten in het verkeer dan ervaren bestuurders. Naast meer fouten te maken in het verkeer, zijn zij ook relatief vaker betrokken bij ongelukken. Het beginnersrijbewijs is in het leven geroepen om het aantal ongelukken te verminderen en ervoor te zorgen dat bestuurders met relatief weinig ervaring twee keer dezelfde fout maken.

Bij Juk Rijopleidingen helpen we je graag met het succesvol behalen van jouw rijbewijs. Plan eenvoudig en vrijblijvend een proefles in op https://jukrijopleidingen.nl!

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!