pexels-pixabay-210182

Autorijden in de stad

Autorijden in de stad kan voor velen een uitdaging zijn. Er zijn veel obstakels en gevaren waarmee je rekening moet houden, zoals verkeerslichten, voetgangers, fietsers en ander verkeer. Daarnaast is het autorijden in de stad een hele andere ervaring dan in bijvoorbeeld een dorp. Er gebeuren veel meer dingen op hetzelfde moment. Je moet dus altijd alert zijn als je in de stad gaat rijden. In deze tekst delen we enkele nuttige tips die je kunnen helpen om veilig en zelfverzekerd door de stad te rijden. De volgende tips bespreken we in deze tekst:

  • Wees alert;
  • Vermijd drukke tijden;
  • Plan je route vooruit;
  • Gebruik richtingaanwijzers;
  • Rijd defensief;
  • Houd rekening met fietsers en voetgangers;
  • Parkeer op een veilige plek;
  • Wees geduldig.

Wees alert

Het is belangrijk om altijd alert te blijven tijdens het autorijden, maar vooral in de stad. Er zijn veel dingen die jouw aandacht kunnen afleiden, zoals voetgangers die oversteken of fietsers die langs je rijden. Blijf daarom gefocust op de weg en houd jouw ogen op de weg gericht. Bij het autorijden in de stad zijn er meerdere dingen waar je op moet letten op hetzelfde moment.

Vermijd drukke tijden

Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan te vermijden om tijdens drukke tijden door de stad te rijden. Bijvoorbeeld tijdens spitsuren of op feestdagen kan het verkeer erg druk zijn. Als je toch op deze momenten moet rijden, wees dan extra voorzichtig en neem extra tijd om jouw bestemming te bereiken.

Plan je route van tevoren

Een andere nuttige tip is om jouw route van tevoren te plannen. Als je niet bekend bent met de stad, kan het handig zijn om gebruik te maken van een navigatiesysteem of een kaart om de route uit te stippelen. Zo kun je voorkomen dat je verdwaalt of onnodige omwegen maakt. Hierdoor ben je ook rustiger achter het stuur en kun je volledig de focus leggen op het verkeer. 

Gebruik je richtingaanwijzer

Het gebruik van jouw richtingaanwijzer kan helpen om andere bestuurders te waarschuwen waar je heen gaat. Vooral in de stad waar veel verkeer is, kan het aangeven van jouw intenties andere bestuurders helpen om zich voor te bereiden op jouw manoeuvre.

Rijd defensief

Bij het autorijden in de stad is defensief rijden extra belangrijk. Wees voorzichtig en neem geen onnodige risico’s. Houd voldoende afstand van andere voertuigen en pas jouw snelheid aan tot de omstandigheden. Als je niet zeker weet wat je moet doen, wacht dan even totdat je zeker bent van jouw manoeuvre.

Houd rekening met fietsers en voetgangers

In de stad zijn er veel fietsers en voetgangers die de straat oversteken. Houd hier rekening mee en verminder jouw snelheid als je iemand ziet die de straat oversteekt. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te stoppen als dat nodig is.

Parkeer op een veilige plek

Als je jouw auto moet parkeren in de stad, zorg er dan voor dat je een veilige plek kiest. Parkeer bijvoorbeeld in een bewaakte parkeergarage of in een goed verlichte straat. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto en vergrendel altijd de deuren.

Wees geduldig

Als laatste tip, wees geduldig. Haast hebben en autorijden in de stad is geen goede combinatie. Door de drukte en vele fietsers moet je als auto vaker wachten of langzamer rijden. Hierdoor kost het meer tijd om door de stad te komen. Blijf geduldig en zorg ervoor dat je veilig op jouw bestemming aankomt. 

Heb je vragen over autorijden in de stad? Of heb je vragen over andere onderwerpen? Stel ze gerust via: https://jukrijopleidingen.nl/home/contact/

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!