pexels-thevibrantmachine-3066867

Hoe kan ik veilig rijden in het donker?

Wanneer je in het daglicht rijdt, dan zal je dit als prettig ervaren. De meeste mensen vinden dit fijner, dan het rijden in het donker. Doordat alle situaties zichtbaar zijn, kan je makkelijker anticiperen op veranderende wegsituaties. Maar, wanneer het daglicht wordt ingeruild voor een donkere nacht, dan zal je te maken krijgen met minder zichtbare situaties. De weg zal minder of niet verlicht zijn, waardoor je zal moeten opletten op het wegdek en andere weggebruikers. Dat kan best veel energie kosten. Daarom is het verstandig om alleen te gaan rijden in het donker wanneer je niet te vermoeid bent.

Goed voorbereid rijden in het donker

Een goede voorbereiding is belangrijk, wanneer jij wilt rijden in het donker. Hierdoor zorg je voor een veilige en comfortabele rit in het duister. Zorg er altijd voor dat jouw verlichting goed is, zodat jij te allen tijde kan zien wat er op de weg gebeurt. Daarnaast is het van belang dat jij zorgt voor schone ruiten. Smerige ruiten kunnen vooral in het donker jouw zicht behoorlijk belemmeren Daarom is het verstandig om te controleren of de ruiten te vies zijn.  Daarnaast is het verstandig om niet te gaan rijden wanneer je moe bent. Naast de eerder genoemde reden dat een nachtrit veel energie kost, ben je daarbij ook minder oplettend, waardoor je minder goed kan handelen bij een veranderende wegsituatie.

Rijden met nachtblindheid

Wanneer je gaat rijden in het donker, wil je natuurlijk wel alles goed zien. Sommige mensen kunnen dat niet of minder goed, doordat zij nachtblind zijn. Nachtblindheid kan een erfelijke oorzaak hebben, maar ook komen door een gebrek aan vitamine A. Als je twijfelt of je nachtblind bent, kan je dat zo herkennen:

  • Je kunt wel goed zien bij voldoende licht, maar je ziet (bijna) niets in het donker.

  • Je hebt moeite met het wennen aan het donker, nadat je uit een helder verlichte ruimte komt.

  • Je hebt deze symptomen aan beide ogen. Let wel: mocht je dit hebben aan één oog, dan kan dit wijzen op een mogelijke oogziekte. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Nachtblindheid is een belemmerende factor, als je gaat rijden in het donker. Wil jij het risico op een niet-erfelijke variant van nachtblindheid voorkomen? Zorg dan voor goede en gevarieerde voeding. Geef daarnaast ook waar nodig rust aan je ogen. Mocht je al last hebben van symptomen door een gebrek aan vitamine A, dan kan jij dit aanvullen door voedingssupplementen en gezonde voeding.

Tegenwoordig zijn er ook brillen voor nachtblindheid. Door deze brillen met gele glazen, zou jij meer contrast kunnen zien en heb je minder last van verblinding door koplampen.  Deze brillen zouden je kunnen helpen, wanneer je last hebt van nachtblindheid door een niet of niet goed gecorrigeerde bijziendheid.

Tips voor tijdens het rijden in het donker?

Tijdens het rijden in het donker, wil je natuurlijk een veilige en comfortabele omgeving voor jezelf creëren. Om zo goed mogelijk te kunnen rijden in deze omstandigheden, kan jij rekening houden met de volgende adviezen.

Laat de telefoon je niet afleiden

Naast het feit dat telefoneren achter het stuur niet handig is, kan een telefoon je ook afleiden op een andere manier. Wanneer het donker is en jouw telefoonscherm gaat aan, dan kan dat met een felle helderheid verblindend zijn tijdens het rijden. Wanneer je wordt verblind door je telefoon, dan kan dat zorgen voor vervelende situaties op de weg. Zorg ervoor dat je telefoon niet in zicht is, zodat je minder snel bent afgeleid. Gebruik jij jouw telefoon als navigatie? Dan kan jij de helderheid lager zetten, of een nachtmodus aanzetten.

Vermoeidheid

Wanneer je lang onderweg bent in de nacht, dan kan vermoeidheid een rol spelen. Hierdoor kan jij minder alert zijn, waardoor je minder goed kan anticiperen op een veranderende situatie. Zorg daarom altijd dat je uitgerust begint aan jouw rit. De verwarming kan door de warme lucht ook een rol spelen in jouw vermoeidheid, zet daarom de verwarming op een lagere temperatuur. Kan je niet zo goed tegen de lagere temperatuur? Richt dan de verwarming richting je voeten, zo blijf je wel warm, maar raak je niet vermoeid.

Wil je meer weten over rijden in het donker? Of, wil jij leren nachtrijden? Neem dan contact met ons op via jukrijopleidingen.nl

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!