pexels-ekrulila-2418667

Rijden met gladheid

Veel mensen die voor het eerst moeten rijden met gladheid vinden dit vaak spannend. Het kan namelijk zijn dat jouw auto begint te glijden in bijvoorbeeld een bocht. Dit voelt in het begin heel onwennig. In deze blog worden een aantal tips en tricks gegeven die jou helpen om ook bij glad weer veilig de weg op te gaan.

De tips die in deze blog worden uitgewerkt zijn:

  • Houd afstand;
  • Kijk vooruit;
  • Rijdt soepel;
  • Alert blijven;
  • Winterbanden;
  • Volle tank.

Houd afstand

Een belangrijke regel tijdens rijden met gladheid heeft betrekking op de afstand tussen jezelf en jouw voorganger. Je dient deze afstand te verdubbelen als het glas is op de weg. Hierdoor creëer je meer ruimte en dus meer tijd om te reageren als er iets onverwachts gebeurt.

Kijk vooruit

Zorg ervoor dat je bij gladheid zo ver mogelijk vooruitkijkt. Door het vooruitkijken wordt je meestal vanzelf de juiste richting opgestuurd. Het tweede voordeel dat hierbij komt kijken is dat je onverwachte dingen op tijd opmerkt en hier nog op kan anticiperen. Als je wel begint te slippen dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar waar de auto heen moet en niet naar welke kant je aan het glijden bent. Door goed vooruit te kijken naar waar je heen moet stuur je automatisch ook die kant op.

Rijdt soepel

Als je deelneemt aan het verkeer tijdens gladheid is het belangrijk dat je soepel rijdt. Dit betekent dat je goed moet letten op jouw stuurgebruik. Gebruik je stuur rustig en maak geen snelle overhaaste bewegingen. Naast het stuur moet je ook rekening houden met het gaspedaal en de rem. Trek rustig op en probeer geleidelijk te remmen. Soms kan jouw auto al bij het optrekken beginnen te slippen. De banden hebben dan namelijk moeite met grip te vinden. Het kan helpen om op te trekken in de tweede versnelling. Door op deze manier gebruik te maken van je stuur, gaspedaal en rem is de kans op slippen een stuk kleiner.

Alert blijven

Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar is toch een belangrijk punt om even bij stil te staan. Blijf heel alert tijdens het rijden met gladheid. Zorg ervoor dat je niet met andere dingen bezig bent en dat je je goed kan concentreren op het rijden en het verkeer.

Winterbanden

Rubber is een materiaal dat harder wordt bij lagere temperaturen. Hierdoor verliezen all season- en zomerbanden grip bij kou en gladheid. Winterbanden hebben een ander profiel en een zachtere rubbersamenstelling. Hierdoor heb je met winterbanden meer grip. Echter, zijn winterbanden niet de totaaloplossing maar een hulpmiddel. Zorg er dus voor dat je voorzichtig blijft rijden, ook met winterbanden.

Wat veel verteld wordt is dat als je wat lucht uit de banden haalt, een groter oppervlakte van de band de weg raakt en dit voor meer grip zal zorgen bij gladheid. Dit is een fabel. Als de banden te zacht zijn opgepompt gaat dit juist ten koste van de grip. Voor optimale grip is de juiste bandenspanning belangrijk.

Volle tank

De laatste tip die we meegeven is: zorg ervoor dat je een volle tank hebt. Met glad weer gebeuren er meer ongevallen. Dit kan ertoe leiden dat je urenlang in een file komt te staan en langer onderweg bent. In een stad met veel tankstations is dit niet zo’n groot probleem, maar op het platteland wil je niet met een lege tank langs de weg staan, omdat er geen tankstation in de buurt is.

Dus ga jij met gladheid de weg op? Houdt dan deze tips dan goed in je achterhoofd!

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!