pexels-polina-tankilevitch-3873191

Rijden met medicinale drugs, mag dat?

Je zou graag willen autorijden en jouw rijbewijs willen halen, maar hier heb je wat twijfels over. Bijvoorbeeld omdat je medicatie of medicinale drugs krijgt voorgeschreven. Voordat we verder informeren over het rijden met medicinale drugs, is het goed om te weten dat we spreken over medicatie die je bij de apotheek kan krijgen. Over het algemeen is het strafbaar om te rijden onder invloed van drugs, dit geldt ook voor het rijden met medicinale drugs. Medicijnen die onder medicinale drugs vallen, zijn:

  • Amfetamine zoals dextro-amfetamine.

  • Medicinale cannabis met Tetrahydrocannabinol (op recept en uit de apotheek). Medicatie die hieronder vallen zijn: Bedrocan, Bedrobinol, Bediol en cannabisolie.

  • Zware pijnstillers zoals codeïne, fentanyl, morfine, methadon, tramadol en oxycodon.

Mag ik met medicinale drugs autorijden?

In de wet staan limieten beschreven die bepalen hoeveel drugs jij in jouw bloed mag hebben als je gaat rijden. Dit geldt ook als je wilt rijden met medicinale drugs. Je hoeft niet veel te gebruiken, wil je over deze grenzen gaan. Mocht je medicinale drugs gebruiken, dan is de kans aanwezig dat je niet mag rijden. Speciaal voor jou hebben we deze limieten hieronder opgesomd:

  • Amfetamines: 50 microgram per liter bloed.

  • Cannabis (THC): 3 microgram THC per liter bloed

  • Morfine: 20 microgram per liter bloed.

  • Gebruik je naast medicatie andere middelen, zoals alcohol, drugs, slaap- of kalmeringsmiddelen? Dan mag je niet rijden.

Zoals je hierboven ziet, kan je heel makkelijk over deze limieten gaan. Daarom is het verstandig als je rijlessen wilt volgen dat je dit met jouw rijschool bespreekt, zodat zij kunnen kijken naar de mogelijkheden.  Mocht je al zelfstandig rijden, dan kun je dit altijd met jouw huisarts bespreken.

Wat gaat er gebeuren als ik staande gehouden wordt?

Mocht jouw rijgedrag opvallen en/of gevaarlijk zijn, dan kan je altijd staande gehouden worden. In zo’n geval kan de politie een drugstest doen. Als hieruit blijkt dat je (medicinale) drugs gebruikt heb dan word je meegenomen voor een bloedonderzoek. Door dit bloedonderzoek kunnen zij zien om hoeveel waarde dit gaat. Als de waarden in jouw bloed binnen de wettelijke limieten zijn, dan gaat er niks gebeuren. Maar, er zou ook een mogelijkheid kunnen zijn dat je wel te veel hebt genomen. Dan zal het OM ingelicht worden, waarna jij bij het OM de kans krijgt om aan te tonen dat je de medicinale drugs volgens recept hebt gebruikt. Dit kan door het aantonen van een doktersverklaring en/of een recept. Als blijkt dat alles klopt, dan zullen er geen gevolgen zijn.

Mocht het allemaal niet kloppen, dan zal het OM kijken naar een straf. Dit kan een boete of een tijdelijke rijontzegging zijn. Daarnaast zal ook het CBR ingelicht worden, zodat zij kunnen oordelen of jij wel geschikt bent om te rijden. Dit doen zij door middel van een onderzoek, dat bestaat uit: psychiatrische onderzoek, lichamelijke onderzoek en een bloed-/urineonderzoek. Dit is puur en alleen een onderzoek naar je rijgeschiktheid. Ook hierbij is het dan belangrijk om te kunnen aantonen dat je de medicinale drugs volgens recept hebt gebruikt.

Mocht je vragen hebben over rijden met medicinale drugs of ben je benieuwd hoe wij bij Juk Rijopleidingen hiermee omgaan? Neem dan contact met ons op via jukrijopleidingen.nl.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!