pexels-dids-1405665

Wat is een rijtest?

Wanneer je ouder wordt of last krijgt van een aandoening, dan kan autorijden moeilijker worden. Dat komt omdat je situaties moet kunnen zien, begrijpen en in staat moet zijn om te anticiperen. Als je zelf merkt dat jouw ouderdom of aandoening belemmerend is. Of, heb jij vragen over jouw eigen rijgeschiktheid? Dan is het mogelijk om een rijtest te doen bij het CBR, waarbij er gekeken kan worden of jij nog veilig zelfstandig kan autorijden.

Waarom een rijtest?

Met een rijtest beoordeelt het CBR of jij op een veilige manier kan autorijden. Daarnaast wordt ook bekeken of jij een auto kan bedienen of besturen. Als dit niet lukt, dan gaat een deskundige onderzoeken waar dat aan ligt. De resultaten van een dergelijk onderzoek variëren van het aanbevelen van een aantal extra rijlessen tot het verrichten van aanpassingen in de auto of de implementatie van een orthopedisch hulpmiddel, welke er voor zorgt dat je veilig en comfortabel kunt deelnemen aan het verkeer. 

De arts van het CBR zal kijken naar jouw gezondheidsverklaring en een rapport van de medische specialist. Op basis van het rapport zal de arts bepalen of jij een rijtest moet doen. Wanneer dit het geval is, zal jij een uitnodiging krijgen voor een test. Hierin staat beschreven met welk voertuig je gaat testen. Dit kan jouw voertuig zijn of een lesauto. Mocht er besloten worden om gebruik te maken van een lesauto, dan dien je deze zelf te regelen. Hierdoor zullen de kosten ook voor eigen rekening zijn. Deze test is niet vrijblijvend, zonder de test kan er niet beslist worden of jij jouw rijbewijs mag verlengen, of rijexamen mag doen.

Wat kan jij verwachten van een rijtest?

Een rijtest wordt afgenomen door een deskundige van het CBR. Deze is gespecialiseerd in het beoordelen of jij ondanks een beperking in staat bent om veilig op de openbare weg te rijden. Voordat jouw test begint, maak jij kennis met de deskundige, waarmee jij samen de weg op gaat voor de test. Tijdens deze toetsing wordt er bekeken of jouw (medische) situatie geen probleem vormt voor de verkeersveiligheid. Na deze keuring wordt er met jou gesproken over jouw rijgeschiktheid en welke aanpassingen er nodig zijn om jou veilig te laten rijden. Dit proces zal 60 of 90 minuten duren, waarvan jij een half uur in de auto laat zien dat jij rijgeschikt bent.

Gedurende de test zijn er 3 onderdelen waar rekening mee gehouden wordt. Deze onderdelen zijn:

  • Zien

Bij het zien wordt er gekeken naar jouw zicht. Wanneer jij niet scherp kunt kijken, zal je moeite kunnen hebben met het zien van borden, kentekens en andere weggebruikers. Er zal gelet worden op de volgende punten: positie kiezen op de weg, besluiten nemen, aandacht verdelen en het waarnemende vermogen.

  • Denken

Als de nadruk ligt op het denken, dan zal er gekeken worden naar jouw denkvermogen en of jij in staat bent de juiste beslissingen te maken. Er zal gekeken worden naar jouw ADHD, ADD of ASS indien van toepassing. Daarnaast wordt er gelet op jouw concentratievermogen, besluitvorming, het voorspellen van gedrag en het automatisch uitvoeren van handelingen. Naast dat zal je ook getoetst worden op oriëntatie, executieve vaardigheden en gevaarherkenning.

  • Doen

Als jij minder mobiel bent, dan kan het uitvoeren van bepaalde taken best lastig zijn. Daarom wordt er gekeken bij het onderdeel doen, of jij lichamelijk alle handelingen kunt uitvoeren. De vragen die gecontroleerd worden zijn: Kan jij stevig en stabiel met een gordel om in een auto zitten? Kan jij met jouw armen alles bedienen? Kan jij met jouw benen de auto goed bedienen? En, kan jij met jouw nek en lichaam goed draaien.

Op basis van de uitkomst van deze rijtest zal er beslist worden of jij het rijexamen mag doen, of jij jouw rijbewijs mag verlengen en welke aanpassingen er nodig zijn om dit mogelijk te maken. Dit kunnen aanpassingen zijn als een bril moeten dragen, of het zijn aanpassingen aan de auto.

Mocht jij nou een rijtest moeten doen en heb je hier vragen over? Of wil je weten wat Juk Rijopleidingen voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op via jukrijopleidingen.nl.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!