blonde-girl-in-car-g601b46d77_1920

Gezakt voor je rijexamen, wat nu?

Na al een lange weg te hebben gereden, is het zo ver. Je gaat jouw rijexamen doen bij het CBR. Tijdens dit examen kunnen er meerdere redenen zijn, die zorgen voor een negatief examenresultaat. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Zenuwen

  • Jouw reactie op het verkeer

  • Jouw kijkgedrag

  • Jouw plaats op de weg

  • Verkeerd handelen

  • Ingreep van de examinator

Mocht het bovenstaande jou overkomen, dan kan het zijn dat jij aan het einde van jouw examen te horen krijgt dat je bent gezakt voor je rijexamen. Dit is vervelend, maar natuurlijk niet het einde van de wereld. Je krijgt na afloop altijd een examenuitslag formulier en feedback van jouw examinator. Waarna je samen met jouw instructeur kunt kijken naar de verbeterpunten en hoe jij de volgende keer wel slaagt.

Hoe moet je nu verder?

Het is belangrijk wanneer je bent gezakt voor je rijexamen, dat je niet gedemotiveerd raakt. Dit resultaat betekent niet dat je het niet kan, maar dat je nog moet werken aan bepaalde punten om zeker te zijn dat je veilig en zelfstandig de weg op kan. Wanneer je voor de eerste keer bent gezakt voor je rijexamen, dan mag je na vier weken weer een nieuw rijexamen aanvragen. Als je vaker gezakt bent, dan zal je 15 weken moeten wachten. In die tijd is het belangrijk dat je nog wel lessen gaat volgen bij jouw rijschool. Hierdoor kan jij samen met jouw instructeur werken aan de verbeterpunten die op het examen uitslagformulier staan. Komt het door faalangst dat je gezakt bent voor je rijexamen, dan is het goed om voor de volgende keer een faalangst rijexamen aan te vragen.

Jij gaat het rijexamen halen

Je hebt al een tijd gewacht en mag nu eindelijk jouw rijexamen herkansen. Het is natuurlijk even spannend, omdat je het nu wel wilt halen. Maar, door de extra aandacht die is besteed aan jouw verbeterpunten, mag je ook overtuigd zijn dat jij het kan. Probeer vooral mee te nemen wat je hebt geleerd tijdens het eerste examen en de extra rijlessen die je vervolgens hebt gevolgd. Daarnaast is het goed om het examen uitslagformulier te bekijken, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Het meest belangrijke is dat je de moed hoog moet houden. Jij kan dit en gaat dit examen halen.

Vierde keer gezakt

Mocht het allemaal niet gewerkt hebben en je bent zelfs voor minstens de vierde keer gezakt voor je rijexamen. Dan is het begrijpelijk dat jij je even minder voelt. Wanneer jij voor de vierde keer in vijf jaar bent gezakt voor je rijexamen, dan moet je bij het CBR een speciaal rijexamen afleggen. Dat heet een Nader Onderzoek Rijvaardigheden (NOR). Het belangrijke verschil met het normale examen is, dat je 15 minuten langer krijgt en dat de examinator meer tijd krijgt om jou op je gemak te stellen. De examinator zal kijken waarom je niet geslaagd bent, daarnaast zal je adviezen krijgen. Het zou namelijk kunnen zijn dat je het wel zou kunnen halen met een automaat. Als je dan weer bent gezakt voor je rijbewijs, zal het volgende rijexamen weer een NOR-examen worden.

Wil je samen met Juk Rijopleidingen jouw rijexamen halen? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via jukrijopleidingen.nl.

Anti-slip cursus auto

Proefles aanvragen bij JUK?

Laten we samen de weg op gaan.

LET'S GO!

Schrijf je nu in voor een PROEFLES bij JUK!